www.chorvatsko.cz



Hlavní stránka »  Aktuality »Chorvatsko inovuje svou nabídku rychlého občerstvení

Diskuzní fórum
Počasí

Aktuality

Tematické       články

Odkazy

Lodní doprava



Chorvatsko inovuje svou nabídku rychlého občerstvení

21.7.2005

Do rodiny chorvatských specializovaných rybích snacků typu "fast-food", tak zvaných "srdela snacků" přibyl v těchto dnech další, a to v Dubrovníku, kde byla pro tento účel obnovena a nově upravena někdejší restaurace "Lapad" na poloostrově Lapad ve stejnojmenné zátoce. Tento dubrovnický srdela-snack je součástí komplexu hotelu "Park", jehož vedení pohotově reagovalo na zájem veřejnosti o rybí pokrmy.

I s tím dubrovnickým jich je nyní celkem šest, a to ve vesnici Kali na ostrově Ugljan, ležícím přímo proti městu Zadar, v Biogradu na moru, v letovisku Ráb na stejnojmenném ostrově, v letovisku Gradac ve střední Dalmácii a v hlavním městě Chorvatska - Záhřebu. V nejbližší době bude zahájen provoz v dalších rybích snack-barech, a sice ve Splitu (v někdejší kavárně "Dujam", přímo na nábřeží), a dále v Kaštelu Lukšić, v Murteru a v Pule.

Všechny tyto snacky mají typizovanou úpravu a jsou označeny stylizovanou rybou a nápisem "Srdela-snack".

Tím bude dosaženo počtu plánovaného pro letošní rok; zájem je však podstatně větší, a to jak u provozovatelů těchto restaurací, tak i zájemců-konzumentů o tento typ rychlého občerstvení.

Tvůrci celého projektu počítají s tím, že se v příštím roce otevře ještě dalších 30 až 40 typizovaných rybích snacků.

I nadále se ve všech těchto specializovaných gastronomických zařízeních budou podávat výhradně jídla z tzv. modrých ryb, tedy z ryb, které v Jadranu celoročně nežijí, ale v určitá období se v Jadranu objevují v ohromných hejnech. A jsou to právě modré ryby, které tvoří hlavní úlovek chorvatských rybářů.

Mezi modré ryby patří právě sardele, které též daly gastronomickému projektu své jméno, sardinky, makrely, palamidy, ančovičky a další druhy. Ze všech těchto modrých ryb se připravují výborné pokrmy v nejrůznějších úpravách.

Po celou dobu, co jsou srdela-snacky v provozu, jsou stále nejoblíbenějším jídlem sardele pečené na roštu.

Inspirací pro chorvatský projekt srdela-snacků byl velmi úspěšný norský projekt, známý jako řetězec "Nordsee". Erbovním pokrmem tohoto řetězce se stal baltický sleď, podobně jako je to v chorvatském projektu sardel.

Stojí zato vyhledat při pobytu na Jadranu některé z těchto pohostinských zařízení - jídla jsou čerstvá, chutná a zdravá, obsluha je rychlá a prostředí těchto restaurací jednotného vzhledu je velmi příjemné. A co je velmi důležité: ceny jsou při srovnání s jinými jadranskými gastronomickými zařízeními celkem přijatelné.




mail: info@chorvatsko.cz
copyright © 2001-2016 M. Zábský, M. Zábská, V. N. Heřmanová