www.chorvatsko.cz



Hlavní stránka »  Aktuality » Výsledky hodnocení chorvatských restaurací podle známého gastronomického průvodce

Diskuzní fórum
Počasí

Aktuality

Tematické       články

Odkazy

Lodní doprava



Výsledky hodnocení chorvatských restaurací podle známého gastronomického průvodce

13.1.2011

Chorvatská specialita - jehněčí nebo telecí
maso pečené pod poklopem v žhavém popelu

Prestižní gastronomický průvodce "Gault Millau" vychází kromě Francie i v několika dalších evropských zemích. Do jeho rakouského vydání, který má náklad 30 000 výtisků, jsou již deset let zařazeny i chorvatské restaurace, hlavně z blízké Istrie. Průvodce za rok 2010 jich hodnotil rekordní počet - 37, a to nejen z Istrie, ale i z Kvarneru, Záhřebu i Dalmácie.

Mezi kriteria hodnocení "Gault Millau" patří především kvalita pokrmu a čerstvost surovin, zejména těch sezónních, kreativita, zachování vlastní chuti při přípravě pokrmu, vlastnosti omáčky a přesná doba vaření. Než inspektoři učiní konečné rozhodnutí, navštíví každou restauraci několikrát, nejčastěji inkognito. Hodnotí výhradně kuchyni, tedy kvalitu a přípravu pokrmů, nikoli vybavenost, obsluhu a celkový dojem restaurace.

Nejvyšší možný počet získaných bodů je dvacet, které může získat jen naprosto ideální kuchyně. Toto maximální bodové ohodnocení se označuje čtyřmi kuchařskými čepicemi (hvězdičkami oceňuje konkurenční Michelin). Za 28 let existence průvodce Gault Millau byla tato známka udělena jen dvakrát. Devatenáct bodů získávají nejlepší světové restaurace. Sedmnáct a osmnáct, respektive tři kuchařské čepice, získávají restaurace za nejvyšší míru kreativity a kvality připravovaného pokrmu. Patnáct a šestnáct bodů se uděluje za vysokou míru kulinářského umění, kreativity a kvality. Třináct a čtrnáct bodů získávají restaurace s velmi dobrou kuchyní, která nabízí víc než každodenní zážitek. Dvanáct až dvanáct a půl bodu se uděluje za dobrou kuchyni v restauracích pro širokou veřejnost.

Bodové hodnocení chorvatských restaurací

17 bodů:
  • Gil’s Dubrovnik
  • Le Mandrać Opatija
  • Valsabbion Pula
16 bodů
  • Monte, Rovinj
  • Takenoko, Zagreb
15 bodů:
  • Zigante, Livade
  • Damir e Ornela, Novigrad
  • Bevanda, Opatija
  • Milan, Pula
  • Ribarski brevijar, Zagreb
  • Tač, Zagreb
  • Trilogija Zagreb
  • Hotel Park, Hvar
  • Kod kapetana, Hvar
14 bodů:
  • Morgan, Brtonigla
  • San Rocco, Brtonigla
  • Draga di Lovrana, Lovran
  • Johnson, Mošćenička Draga
  • Konoba Čok, Novigrad
  • Pepenero, Novigrad
  • Laurus, Opatija
  • Marcellino, Zagreb
13 bodů:
  • Enoteca Primizia - San Rocco, Brtonigla
  • Kukuriku, Kastav
  • Sv. Nikola, Poreč
  • Konoba Batelina, Pula
  • Villa Annette, Rabac
  • Blu, Rovinj
  • Bonaca, Skradin
  • Golf, Umag
  • Kerempuh, Zagreb
12,5 bodů:
  • Marino, Momjan
  • Dvi murve, Poreč
  • Puntulina, Rovinj
  • Dani, Umag
  • Bistro Apetit, Zagreb
11 bodů:
  • Plavi podrum, Opatija

Související článek: Michelinovy hvězdičky v Chorvatsku?

Zdroj informací:




mail: info@chorvatsko.cz
copyright © 2001-2016 M. Zábský, M. Zábská, V. N. Heřmanová
foto 1 a 2 archivu CK Vítkovice Tours