www.chorvatsko.cz



Hlavní stránka »  Aktuality » Dny mušlí v severozápadní Istrii

Diskuzní fórum
Počasí

Aktuality

Tematické       články

Odkazy

Lodní doprava



Dny mušlí v severozápadní Istrii

21.2.2013
Novigrad
Novigradské delikatesy

Letos poprvé se ve čtyřech městech a obcích severozápadní Istrie koná zajímavý gastronomický program "Den mušlí" (Dani školjaka), který pořádají Turistická sdružení Novigradu, Umagu, Buje a Brtonigly. Od začátku února do 23. března nabízí jedenáct restaurací několik čtyřchodových menu na bázi mušlí. Právě v tomto zimním období má podle odborníků maso mušlí nejlepší chuť. Návštěvníci si mohou vyzkoušet, jak v které z nich nejrůznější druhy mušlí připravují. Zdejší istrijská oblast je na mušle, žijící jak v samotném moři, tak při sladkovodních pramenech a při ústí řeky Mirny do moře, velmi bohatá a mezi rybáři je již od antiky známá mimořádnými úlovky.

A jaké mušle (správné přírodopisné označení těchto mořských živočichů je mlži a patří do kmene měkkýšů), chorvatsky školjke, tu může každý ochutnat? Samozřejmě jsou tu nabízeny ústřice (tady se jim říká oštrige, zatímco v jiných částech chorvatského pobřeží se používá název kamenice), dále hřebenatky svatojakubské (Jakobove kapice), kterým se v Istrii místně říká kapešante, slávky jedlé (v Istrii pedoći) a další. Mušle jsou připravovány běžnými, nejznámějšími způsoby, ale i způsoby vysloveně rafinovanými a překvapivými. Tak např. ústřice se tu podávají nejen klasicky syrové v čerstvě rozevřené lastuře, pokapané citronem, ale připravuje se tu i polévka z ústřic, paštika z mušlí nebo mušle zapečené v listovém těstě. Velkému zájmu se v Istrii těší různé mušle tzv. na buzaru, tedy s ingrediencemi jako je česnek, petržel, olivový olej, rajčata, bílé vino a s přílohou těstovin. Skvělé je také rizoto z mušlí, jemuž dodávají specifickou chuť různé divoké bylinky, dále mušle na rožni, mušle zapečené se sýrem, saláty s mušlemi a desítky dalších pokrmů, podle umění a fantazie kuchaře.

Novigrad
Novigrad

Nejdůležitější u mušlí však je, aby byly naprosto čerstvé. Říká se, že mušle mají rovnou z moře putovat na pánev nebo do hrnce. A odborníci vždy dodávají, že neméně důležité je, aby moře, kde tyto mlži žili, bylo křišťálově čisté, ničím neznečistěné. A kromě toho každý zdejší kuchař má v oblibě určitou lokalitu v moři, odkud mají mušle pocházet. Za nejlepší hřebenatky svatojakubské se pokládají ty, které pocházejí z Novigradského zálivu. Všechny mušle nabízené v rámci této akce jsou zdejšího původu. A samozřejmě pak hrají významnou roli i vína, která se k těmto kulinářským lahůdkám servírují – mají to být bílá vína špičkové kvality.

Pořadatelé Dnů mušlí jsou si však vědomi, že nabízet při těchto slavnostech tyto dobroty za ceny, za něž se běžně prodávají po celý rok, by vzbudilo asi jen málo zájmu mezi veřejností. A tak ve Dnech mušlí si může návštěvník v těchto jedenácti restauracích objednat z několika variant menu z mušlí za velmi přijatelné ceny: za 70 nebo 100 kun.

Seznam restaurací i s nabízenými menu najdete na stránce: Colours of Istria.

Zdroj informací:




mail: info@chorvatsko.cz
copyright © 2001-2016 M. Zábský, M. Zábská, V. N. Heřmanová
foto z archivu CK Vítkovice Tours