Výstava "Život na pláží - koupání a móda na Jadranu 1880 až 1970"

Chorvatsko... Články ... Aktuality ... Výstava "Život na…
Publikováno: 10.09.2014
Opatija
Opatija

Výstava "Život na pláží - koupání a móda na Jadranu 1880 až 1970" je k vidění v Chorvatském muzeu cestovního ruchu (Hrvatski muzej turizma) ve Vile Angiolině v Opatiji až do 28. prosince tohoto roku.

Výstava sleduje rozvoj plážové turistiky na Jadranu, jejíž počátky jsou spojeny se vznikem elitních klimatických lázní a přímořských koupališť na Jadranu koncem 19. století. Nejdříve je navštěvovala pouze společenská smetánka rakousko-uherské monarchie, a to především ze zdravotních důvodů, ale v průběhu doby se plážová turistika stala masovým, široce rozšířený jevem, kdy široké vrstvy obyvatelstva začaly trávit dovolenou u moře a relaxovat společným koupáním. Je to důsledek bouřlivého vývoje ve 20. století, především sociálních proměn, včetně práva na odpočinek po celoroční práci – dovolenou, rozvoje dopravní infrastruktury a růstu životní úrovně.

S rozvojem tohoto segmentu cestovního ruchu souvisí i historie vývoje oděvu, v němž se lidé od samého začátku koupali. Zahraniční hosté používali k tomuto účelu speciální oděv, na rozdíl od místních, kteří se koupali ve spodním prádle nebo úplně nazí. Vývoj šel cestou postupného odhalování těla a používání stále méně materiálu na jeho výrobu. První ženské koupací oděvy byly vyrobeny z několika metrů látky a zakrývaly téměř centimetr těla, což značně omezovalo plavání v moři. V koupacím oděvu se odrážejí všechny společenské a kulturní změny, k nímž došlo v průběhu 20. století.

Na výstavě je možno na četných fotografiích z jadranských přímořských letovisek vidět, jak se měnil a rozvíjel život na jadranských plážích. Na fotografiích jsou nejpozoruhodnější dobové koupací oděvy – od dámského bavlněného koupacího oděvu z konce 19. století ke „skandálním“ bikinám; ty potřebovaly dvacet let na to, aby je přijaly široké společenské vrstvy a staly se nejpopulárnějšími ženskými plavkami. Tyto dvoudílné plavky odhalily na rozdíl od těch původních většinu ženského těla.

Zdroj informací:

  • Chorvatské muzeum cestovního ruchu (Hrvatski muzej turizma): www.hrmt.hr

Mohlo by vás zajímat