Oceněny nejlepší chorvatské kempy v roce 2015

Chorvatsko... Články ... Aktuality ... Oceněny nejlepší…
Publikováno: 11.12.2015

Rovinj
Rovinj

Koncem října letošního roku se v letovisku Biograd na moru konal 9. kongres chorvatského kempingu, kterého se zúčastnilo na 255 představitelů kempingové turistiky jak z Chorvatska, tak z Evropy. Na tomto zasedání byla udělena nejlepším chorvatským kempům roku 2015 ocenění Chorvatské hospodářské komory (Hrvatska gospodarska komora), Chorvatského sdružení kempů (Kamping udruženje Hrvatske) a dalších subjektů v oboru.

Ocenění se nazývá "Turistický květ – Kvalita pro Chorvatsko 2015" a uděluje se ve dvou podkategoriích – kempy u moře a kempy v kontinentální části Chorvatska. Letos se kempem roku u moře a nositelem ocenění "Turistický květ" stal kemp Straško u Novalje na Pagu. Druhé místo připadlo naturistickému kempu Valalta z Rovinje. Třetí místo si pak odnesl kemp Park Umag z Umagu.

Kempem roku v kontinentální části se stal kemp Turist Grabovac na území obce Rakovica, v těsné blízkosti národního parku Plitvická jezera. Druhé místo získal kemp Zagreb z osady Rakitje na území města Sveta Nedjelja a třetí pak kemp Slapić z osady Mrežnički Brig na území města Duga Resa.

Ve svém úvodním projevu ocenil náměstek ministra cestovního ruchu úspěšnou letošní turistickou sezónu a podíl kempů na tomto úspěchu.

Zaton
Turistický komplex Zaton

Chorvatsko má v současné době 278 kempů, jejichž kapacita představuje 23 % z chorvatských ubytovacích kapacit. V kempech se v prvních osmi měsících letošního roku ubytovalo na 2,2 miliony turistů, kteří uskutečnili 14,9 miliony přenocování, což představuje nárůst o 4,3 %, resp. 3,2 % ve srovnání s předcházejícím rokem. Turisté v průměru strávili v chorvatských kempech 6,7 dne.

V rámci kongresu byla udělena i ocenění kvality "Nejlepší chorvatské kempy – "Croatia´s Best Campsites", které vybírá Chorvatské sdružení kempů ve spolupráci s Chorvatskou hospodářskou komorou (brožuru v pdf si můžete prohlédnout na stránkách Chorvatského sdružení kempů: Croatia´s Best Campsites) a předány certifikáty "Ecocamping" stejnojmenného sdružení se sídlem v Německu, které propaguje kvalitní vedení a řízení kempu v souladu se zásadami udržitelného rozvoje a ekologie. Toto sdružení udělilo již v minulém roce ocenění "Ecocamping" prvnímu chorvatskému kempu, a to kempu Glavotok na ostrově Krku. Letos toto ocenění získaly kempy Kovačine v Cresu na ostrově Cresu a Zaton v severodalmatském letovisku Zaton.

Zdroj informací:

  • Sdružení chorvatských kempů (Kamping udruženje Hrvatske) - www.camping.hr
  • Ministerstvo cestovního ruchu (Ministarstvo turizma): www.mint.hr

Mohlo by vás zajímat