www.chorvatsko.cz



Hlavní stránka »  Aktuality » Mezinárodní úspěch chorvatské gastronomie

Diskuzní fórum
Počasí

Aktuality

Tematické       články

Odkazy

Lodní doprava



Mezinárodní úspěch chorvatské gastronomie

22.4.2016
Kuchyně
Jehněčí maso "pod poklopem"

Časopis Business Week zveřejnil žebříček 48 evropských zemí s hodnocením jejich gastronomie, jejich autochtónní kuchyně, její pestrosti, různorodosti a mnohotvárnosti. Na první místo tohoto seznamu uvedl Itálii, která splňovala všechny podmínky hodnocení. Za italskou kuchyní následovala kuchyň francouzská, španělská, gruzínská, německá, belgická a chorvatská. Chorvatsko se tedy umístilo na sedmém místě a teprve za ním následovaly země s velmi ceněnou gastronomií jako je například Švýcarsko, Portugalsko, Řecko, Rakousko a Maďarsko.

Při hodnocení chorvatské kuchyně byla oceňována především pestrost vlivů, které přispěly k její různorodosti a k výsledné jedinečné chuti. Na pobřeží to byl především vliv italské, středomořské, ale i francouzské kuchyně, ve vnitrozemí pak slovanské vlivy a vlivy rakouské a maďarské kuchyně.

Mezi nejoceňovanější pokrmy patřilo jehněčí "pod poklopem" (janjetina ispod peke také pod pekom), tedy jehněčí pečené v keramické či kovové nádobě pod poklopem ve žhavém popelu. Velmi pozitivně byly dále hodnoceny ústřice z Malostonského zálivu a olivový olej. Mezi nápoji si uznání získala vína babić, malvazija, vrbnička žlahtina a prošek.

Zdroj informací:




mail: info@chorvatsko.cz
copyright © 2001-2016 M. Zábský, M. Zábská, V. N. Heřmanová
foto z archivu CK Vítkovice Tours