Jízda na koni

Na Jadranu přibývá každým rokem možností provozování velmi atraktivního jezdeckého sportu, včetně jezdeckého výcviku. Jízdárny pořádají krátké tréninkové jízdy, terénní jízdy do přírody na půl dne i na celý den.

Chorvatsko... Sport ... Jízda na koni

Jako hub po dešti přibývá každým rokem v přímoří možností provozování velmi atraktivního jezdeckého sportu, včetně jezdeckého výcviku. Vedle několika jízdáren a hřebčinců staré tradice a vysokého renomé vyrostly zejména v severních částech přímoří nové školy jízdy na koni, které umožňují základní i specializovaný výcvik, pořádají krátké tréninkové jízdy (1 - 2 hodiny), terénní jízdy do přírody na půl dne i na celý den, mnohdy je takový trekking spojen s piknikem. Právě ty delší jízdy jsou stále oblíbenější. Organizuje se také výuka dětí v jízdě na koni a pořádají se i jízdy v rámci hipoterapie.

Brijuni
Vyjížďka na koni na Brijunských ostrovech

K jízdárnám a hřebčincům osvědčené staré tradice patří např. jízdárna (včetně hipodromu) v Sinji v Dalmatském Záhoří (34 km od Splitu). Původně sloužila pouze pro přípravu soutěžících v historické jezdecké soutěži Sinjska alka , v průběhu let se však zaměřila na kvalitní výuku všech zájemců, pořádá vyjíždky do okolní přírody i celodenní trekkinkové jízdy do dinárských hor. Jedna hodina jezdeckého kurzu stojí 16 EUR, 1 hodina terénní jízdy na koni rovněž 16 EUR. Při celodenním trekkingu zajišťuje organizátor podle zájmu i stravování v průběhu výletu. Pořádá se zde také několik populárních koňských dostihů.

Známý je i hřebčinec a škola Libora v Ližnjanu (blízko Medulinu v jižní Istrii). Z novějších škol si již získala dobré jméno škola v Umagu, Taru, Poreči, na Brijunech, v městečku Barbanu ve východní části istrijského vnitrozemí, u městečka Buzetu rovněž v istijském vnitrozemí v Malinské, v Zatonu, v Cresu, v Trilji ve vnitrozemí (blízko Sinje) a na dalších místech.

Cena za 1 hod (pro začátečníky i pokročilé) se pohybuje kolem 13 EUR, kurz (25 hodin) stojí přibližně 185 EUR, terénní jízda na 1 hod přijde přibližně 15 EUR.

Nejoblíbenější lokality