Sport

Nabídka sportovních možností na Jadranu je velmi pestrá - od typicky "suchozemských" sportů (tenis, fotbal, minigolf, turistika, cyklistika atd.) až po ty nejatraktivnější, vodní sporty - jachting, potápění, windsurfing, rybolov a další.

Chorvatsko... Sport ... Sport

Nabídka sportovních možností na Jadranu je velmi pestrá - od typicky "suchozemských" sportů (tenis, fotbal, minigolf, turistika, cyklistika atd.) až po ty nejatraktivnější, vodní sporty (jachting, potápění, windsurfing, rybolov a další).

Jadran
Jadran je rájem vodních sportů

Některá letoviska nebo města se zaměřují na komplexní sportovní vyžití návštěvníků a jejich nabídka sportování je velmi široká. Sem patří istrijská letoviska Poreč, Rovinj, Pula, Medulin, dále severodalmatský Zaton, Solaris u Šibeniku, Split, Omiš, ostrůvek Badija u Korčuly a některá další místa na pobřeží.

Nejzajímavějším a pro turisty nejpřitažlivějším sportům se věnujeme samostatně.

Ostatní sporty jsou uvedeny níže.

Supetar
Stolní tenis a minigolf lze hrát ve všech větších letoviscích

Ve všech kvalitnějších hotelech samozřejmě fungují oblíbená fitnesscentra, obvykle dobře vybavená. Za jejich použití platí i hosté v daném hotelu ubytovaní.

Na západoistrijském pobřeží, kde je soustředěna nejbohatší sportovní nabídka, jsou možnosti i pro některé lehkoatletické discipliny (běhy, skoky). Obdobné dobré podmínky jsou ve sportovním středisku na ostrůvku Badija u Korčuly.

Baško Polje
Plážový volejbal v Baško Polje

Na Jadranu nechybí rozsáhlá nabídka provozování míčových her. V každém větším letovisku je možno hrát volejbal, plážový volejbal, košíkovou, házenou, malou kopanou. Na několika místech mají rekreanti k dispozici fotbalová hřiště, např. v Medulinu je dokonce 6 takových hřišť. Fotbal je možno hrát podle dohody i na hřištích fotbalových klubů, např. v Pule, ve Vodicích, Supetaru. V Makarské je velké sportovní středisko, zaměřené především na trenink fotbalových mužstev. Obec Pirovac v Severní Dalmácii je specializována na malý fotbal.

Zatím trochu výjimečný je squash, ale možností pro jeho provozování přibývá.

Biograd na moru
Bazén na vodní pólo v Biogradu na moru

Vodní pólo je v Chorvatsku velmi populární a chorvatská reprezentace patří k nejlepším na světě. Největšími středisky tohoto sportu jsou Rovinj, Pula, Opatija, Rijeka, Zadar, Biograd n.m., Šibenik, Split, Dubrovník, Mlini, Cavtat a další.

Opravdu výlučným sportem je i v chorvatském přímoří golf. Vyznavačům tohoto sportu sloužilo dlouhá léta jen jedno golfové hřiště, a to na Brijunských ostrovech, s 18 jamkami (informace: www.brijuni.hr). Před nedávnem bylo v Istrii otevřeno druhé - "Golf Club Adriatic" v rámci hotelového komplexu Kempinski Hotel Adriatic u Savudrije (severně od Umagu), také s 18 jamkami (informace: www.golf-adriatic.com). Připravuje se výstavba dalších, zejména v Istrii, ale i v Dubrovníku (na kopci Srdj). V Ičići na Kvarnerské riviéře je v provozu cvičné golfové hřiště se čtyřmi odpalovacími místy.

Brijuni
Golfové hřiště na Brijunských ostrovech

Téměř v každém přímořském středisku je k dispozici bowling, o který je stále dost zájemců. Populární je stolní tenis, kuželky a minigolf.

Příznivci bungee-jumpingu jsou omezeni na několik málo míst, kde skoky organizují. , kde mohou seskoky uskutečňovat. Z istrijských letovisek je to Poreč, za bungee-jumpingem se zájemci mohou vypravit do sousedního Slovinska, kde jsou v lázních Portorož pro tento sport vybaveni. V Dalmácii se již několik let skoky uskutečňují z Šibenického mostu (u Šibeniku) a nově i z Dubrovnického mostu (v Dubrovníku). Cena jednoho skoku se pohybuje kolem 200 kun.

Počet vyznavačů jízdy na kajaku po moři stále stoupá. Vodáci navštěvují především odlehlé zátoky a mořské jeskyně, učí se zvládat kajak i ve vlnobití. Nadšenci tohoto sportu by měli absolvovat nádhernou plavbu z Dubrovníka na ostrov Mljet, toulky mezi Brijunskými ostrovy, stejně jako mezi Kornatskými ostrovy. Pozor! Obě ostrovní skupiny jsou národní parky - platí se vstupné, přísné předpisy. Půjčení dvoumístného kajaku na 1 hod. stojí od  50 kun a na 1 den od 300 kun.

Cetina
Canyoning v kaňonu řeky Cetiny

K méně známým adrenalinovým sportům patří canyoning, který představuje kombinaci průzkumné výpravy do přírody divokého, obtížně přístupného kaňonu řeky, skalního lezení ve strmých stěnách říčního kaňonu, slaňování vodopádů s plaváním v divoké vodě řeky. V Chorvatsku se zatím organizuje jen na řece Cetině (viz Dobrodružství na řece Cetině aneb adrenalinové sporty v okolí Omiše).

Jeskyňářství (speleologie) je sport náročný na přípravu, neboť do neprozkoumaných jeskyň se nesmí pustit nikdo, kdo neovládá speleologickou techniku, resp. kdo neabsolvoval nebo nedokončil speleologický kurz. Výcvik lze prodělat i v Chorvatsku - ve velkých městech jsou speleologické oddíly, obvykle jako součást horolezeckých klubů. Ti, kdo jeskyňářský výcvik neprodělali, smějí navštěvovat jen určité části některých jeskyň. Nejkrásnější podzemní terény jsou ve Velebitu, v Lice a na Biokovu, v Istrii (v okolí jeskyně Baredine, u Buzetu aj.) ale i na mnoha dalších místech. Mekkou jeskyňářských nadšenců je velebitská propast Patkov gušt a její jeskynní soustava, s nejdelší vertikálou na světě - 500 m nepřetržitého slaňování. Dosud neprozkoumané podzemí Velebitu přitahuje speleologické expedice z celého světa. Zajímavá je nabídka speleologické společnosti z Poreče, která organizuje výpravy do některé z jeskyň v okolí zpřístupněné jeskyně Baredine (za doprovodu odborníků-speleologů).

Možnostmi provozování dalšího adrenalinovém sportu, paintballu, se zabýváme podrobněji v aktualitě: Chcete si v Chorvatsku zahrát paintball?.

Pořádají se i takové sportovní akce, při nichž se kombinují různé druhy netradičních sportů v jednom závodě, např. rafting, kanoistika, veslování na moři, jízda na kole a windsurfing. Všechny tyto discipliny musejí absolvovat účastníci závodu Eko-Challenge, pořádaném v Omiši na ostrova Brači a Visu.

Nejoblíbenější lokality