Je to název starého, u nás téměř zapomenutého, ale kdysi mimořádně ceněného dezertního vína. Bylo to sladké těžké bílé víno zlatožluté barvy a s charakteristickým výrazným buketem. Patřilo k velmi drahým vínům.
Domovem malvazu bylo Řecko, a to výhradně okolí městečka Napoli di Malvasia, známého pod dnešním názvem Monemvasia. Leží v jihovýchodní části Peloponéského poloostrova.
Dnes se pokouší istrijský vinař I. Matošević ve svém projektu "Malvasia Mediterranea" zavést pěstování vinné révy, z níž se tato pochoutka vyráběla, též v Istrii.
K propagaci tohoto projektu, na němž se podílí Chorvatsko, Itálie a Řecko jako středomořské země východního regionu a potenciální výrobci malvazu, byla určena plavba dvou plachetnic. Jejich trasa vedla z Rovinje v Istrii přes Split a Dubrovník do řecké Monemvasie a na zpáteční cestě pak přes Benátky do Puly.
Plavba, které se účastnili přední představitelé světa gastronomie, sommeliéři, novináři, etnografové a umělci, propagovala především zmíněný projekt znovuzrození někdejšího slavného světa malvazu. Plavba si však vytkla za cíl též seznamovat na zastávkách lodí s národopisným dědictvím Istrie a shromažďovat zajímavé gastronomické poznatky z navštívených středomořských zemí.
Pro Chorvatsko má malvaz zvláštní význam, neboť je to první druh vína, o němž je na chorvatském území v historických úředních pramenech první zmínka, a to v archivu Dubrovnické republiky - Ragusy. V této republice byl totiž malvaz mimořádně oblíben již v období renesance, kdy nesměl chybět na stolech dubrovnických patriciů. Vysoká cena malvazu v tomto případě nehrála roli. Zvláštní pochoutkou byly tehdy jahody se šlehačkou, k čemuž se pil právě malvaz. Ten se do Dubrovníka nejen dovážel, ale pěstoval se v té době i v oblasti Konavle, ale to už jen dávná minulost.
O revitalizaci malvazu se zatím v Chorvatsku pokoušel jen vinař N. Karaman z Konavle, který z prvních pár sazenic jich pěstuje již několik tisíc. Jeho snažení podporuje zemědělská fakulta Záhřebské univerzity. Cílem je rozšířit pěstování malvazu i v dalších vhodných oblastech jadranského přímoří. Ochutnávka malvazu z Konavle byla velmi úspěšná a výrazně podpořila zájem o znovuzavedení malvazu do jadranských vinic.
V současné době je tato odrůda vinné révy v nevelkých množstvích domovem v Portugalsku, na Kanárských ostrovech, na Azorách a na Sicílii.