Rekordní počet nových nebo obnovených hotelů

Chorvatsko... Články ... Aktuality ... Rekordní počet…
Publikováno: 24.06.2008

Turistická sezóna, která právě na Jadranu začala, přináší velké novinky a změny, jak co do počtu nových nebo obnovených hotelů a kempů, tak i co do jejich kvality. Pozadu nezůstává ani turistická infrastruktura.

Celkové investice do cestovního ruchu na Jadranu v letošním roce převýší téměř 7 miliard kun. Soukromý sektor se zaměřuje hlavně na nové kapacity na Jadranu, kde investuje 3,5 miliard kun, veřejný sektor bude investovat přibližně stejnou částku do turistické infrastruktury, tedy do komunikací, úpravy míst a pláží, veřejného osvětlení, parkovacích míst, veřejné zeleně, případně i do turistické nabídky.

Rovinj
Rovinj

K tomu ještě přistupují prostředky, které turistická sdružení investují do propagace cestovního ruchu a do zvýšení kvality služeb v destinacích, za něž jsou odpovědné.

V některých z těchto objektů bude dokončena první etapa jejich výstavby případně přestavby a dokončení je plánováno na konec letošního roku či začátek roku následujícího. Chorvatsko by pak mělo být bohatší o 15 pětihvězdičkových hotelů a 23 čtyřhvězdičkových.

Největší projekt v tomto rámci je hotel Kempinski Hotel Adriatic v severní Istrii, u Savudrije, bývalá Rezidence Skiper. Hotel bude mít 200 pokojů a bude k němu patřit 22 vil; celá kapacita všech těchto ubytovacích zařízení bude pětihvězdičková. Komplex bude vybaven dvěma vyhřívanými bazény, velkým wellness-centrem, kongresovou halou, malou marinou a golfovým hřištěm s osmnácti jamkami. Celý komplex představuje investici v hodnotě 1,36 miliard kun, bude dokončen do dubna příštího roku.

V srpnu letošního roku se očekává v Rovinji otevření nového hotelu Monte Mulini, do něhož majitel investoval 198 milionů kun. Druhý hotel tohoto investora, Lone, rovněž v Rovinji, který vyroste na místě někdejšího hotelu Montauro,je na řadě pro příští sezónu.

Podnik Istraturist v Umagu, který je majitelem největšího počtu čtyřhvězdičkových hotelů v Chorvatsku, dokončil náročnou obnovu svého hotelu Koralj, jehož otevření se očekává v nejbližších dnech. Nyní ponese název Sol Coral.

I hotel Galeb hotelového podniku Plava Laguna v Poreči získá po rekonstrukci nové jméno - Laguna Molindrio. Hotel, který se posunul do luxusní čtyřhvězdičkové kategorie, má být otevřen začátkem července.

Poreč
Poreč - Plava laguna

K velkým změnám dochází tož na Kvarneru, kde investice dosahují 1,5 miliardy kun; polovinu z této částky představují investic do komplexu Novi Resorts v letovisku Novi Vindolski. Tento komplex bude mít pět hvězdiček. Začátkem září tu má být otevřen obrovské spa&wellness-centrum na ploše 9400 m2.

Podnik Hoteli Baška v Bašce na ostrově Krku investoval 70 milionů kun do dvou hotelů se čtyřmi a pěti hvězdičkami. Moderní hotel Atrium Residence Baška byl postaven na místě někdejších hotelů Baška a Velebit ve střední části bašské Velké pláže. Villa Adria, taktéž umístěná přímo u pláže, prošla velkou rekonstrukcí, takže nyní nabízí ubytování ve čtyřhvězdičkových pokojích a apartmánech.

Německý investor Byder staví u letoviska Malinska, rovněž na Krku nový komplex s názvem Blue Waves Hotel Apartment Resort. Výstavba luxusního komplexu přímo na břehu moře začla již v roce 2006 a své brány otevře hostům v druhé polovině roku 2009. Bude mít celkovou kapacitu 326 lůžek v 10 hotelových pokojích a 87 dvoulůžkových apartmánech. Hotelový podnik Jadranka má v plánu rekonstruovat své hotely v letovisku Mali Lošinj a zvýšit tak kvalitu ubytovací nabídky. Letos v května byla obnova dokončena v prvním z nich, v hotelu Aurora, který se nyní pyšní čtyřmi hvězdičkami.

Mali Lošinj
Mali Lošinj

Obrovský projekt s názvem Falkensteiner Resort Punta Skala se buduje v Petrčane, severně od Zadaru. Na 30 hektarech tu bude v hotelech a luxusních apartmánech k dispozici 2500 lůžek! První etapa má být dokončena do května 2009, druhá etapa o rok později.

Zadar se ve svých investicích zaměřil na větší počet menších objektů, z nichž je nejzajímavější nový malý hotel Bastion v centru staré části Zadaru, přepychově vybavený.

Nejméně investičních počinů bylo zaznamenáno v Šibenicko-kninské župě. Byl však plně obnoven tříhvězdičkový hotel Vrata Krke se 100 lůžky. Nachází se v obci Lozovac, u vstupu do národního parku Krka.

Více se investuje ve Splitsko-dalmatské župě. Hotelový podnik Sunčani Hvar ve Hvaru vložil v předchozích letech nemalé prostředky do rekonstrukce interiéru hotelu Amfora, největšího hotelu na ostrově, a letos v květnu otevřel unikátní kaskádový komplex bazénů před tímto hotelem.

Hvar
Letovisko Hvar

V jihovýchodní části Makarské se začal stavět nový Osejava, který bude stát na místě původního stejnojmenného hotelu, který patřil k nejstarším hotelům tohoto letoviska. Čtyřhvězdičkový hotel s 48 pokoji se stane jedním z nejluxusnějších v Makarské.

Město Split získá nové kapacity v příštím roce, a to přestavbou hotelu Marjan na Crown Plaza s pěti hvězdičkami a postavením nových hotelů na několika lokalitách. Obnovuje se i starý hotel Ambasador, který je památkově chráněnou budovou. Po dokončení přestavby a dostavby bude hotel mít kongresovou halu, bazén a podzemní garáže a vybavení odpovídající pětihvězdičkové kategorii. Hotel Split se stal součástí řetězce Radisson SAS a jako takový prochází náležitou obnovou, která bude dokončena v lednu 2009.

Téměř 500 milionů kun bylo investováno do hotelů v Dubrovnicko-neretvanské župy. Největší část byla vložena do obnovy a vybavení nejluxusnějších hotelů. Pětihvězdičkové hotely Excelsior a Bellevue v Dubrovníku, které patří do uskupení Jadranské luxusní hotely (Jadranski luksuzni hoteli), jsou pokládány za jedny z nejatraktivnějších ve Středomoří. Rekonstrukce v hotelu Croatia v Cavtatu byla zaměřena na přestavbu pokojů a koupelen. Ve čtyřhvězdičkovém dubrovnickém hotelu Lapad byla dokončena první fáze rekonstrukce, další fáze proběhne v příštím roce. Všechny zmíněné hotely otevřely své brány v červnu, aby stihli hlavní turistickou sezónu.

Před pár dny ve Slanu na Dubrovnické riviéře dočkalo otevření nového čtyřhvězdičkového hotelu Admiral. Starý hotel byl zcela vypálen za občanské války v 90. letech minulého století a jeho trosky přímo u hlavní pláže v centru letoviska v podstatě zastavily rozvoj zdejšího cestovního ruchu. Výstavba luxusního hotelu s 240 pokoji si vyžádala investici 44 milionů eur.

Podstrana
Pětihvězdičkový hotel Le Meridien Lav v Podstraně byl otevřen v loňském roce

Zdroj informací:

Mohlo by vás zajímat