Chorvatské trajekty převezly více cestujících i vozidel

Chorvatsko... Články ... Aktuality ... Chorvatské trajekty…
Publikováno: 06.02.2012
Marjan
Jeden z nejmodernějších trajektů, "Marjan",
v přístavu Supetar na ostrově Brači

Podle chorvatské Agentury pro příbřežní linkovou námořní dopravu bylo v roce 2011 na trajektových, lodních a rychlých lodních linkách přepraveno celkem 11 129 145 cestujících a 2 796 999 vozidel. V porovnání s předchozím rokem stoupl počet přepravených cestujících o 1,7 procent a počet přepravených vozidel se zvýšil o 1,8 procent. Na trajektové linky připadá 9 141 536 přepravených cestujících.

Na chorvatském Jadranu je v provozu 26 lokálních trajektových linek mezi pevninou a ostrovy i ostrovy navzájem. Již několik let si drží pozici nejfrekventovanější lodní linky trajektová linka Zadar - Preko na ostrově Ugljanu. V loňském roce přepravila přes 1,6 milionu cestujících. Druhou nejpoužívanější linkou je trajektová linka Split - Supetar na ostrově Brači (1,5 milionu) a na třetím místě se co do počtu cestujících umístila trajektová linka Valbiska - Merag z ostrova Krku na Cres (769 tisíc). Následují linky Prizna - Žigljen na ostrov Pagu (698 tisíc), Jablanac - Mišnjak na ostrově Rábu (656 tisíc) a Split - Stari Grad na ostrově Hvaru (594 tisíc). Kromě linky Jablanac - Mišnjak (Rapska plovidba) provozuje uvedené linky společnost Jadrolinija.

Split
Katamarán Krilo splečnosti UTO Kapetan Luka
ve splitském přístavu

Pokud porovnáme počet přepravených vozidel na jednotlivých trajektových linkách, první místo na chorvatském Jadranu znovu obsadila linka Valbiska - Merag z ostrova Krku na Cres (371 tisíc), za ní následuje linka Jablanac - Mišnjak (330 tisíc) a třetí místo obsadila linka Split - Supetar (316 tisíc).

Rychlé lodní linky, tedy katamarány, převezly celkem 1,12 milionu cestujích. Prvenství patří lince Split - Hvar - Prigradica - Korčula (143 tisíc), kterou provozuje UTO Kapetan Luka, další místa pak obsadily linky Jadrolinije: Split - Hvar - Vela Luka na Korčule - Ubli na Lastovu ( 137 tisíc) a Zadar - Sali - Zaglav na ostrově Dugi otok (94 tisíc).

U klasických lodních linek bylo pořadí v počtu přepravených cestujících následující: Vodice - Prvić - Zlarin - Šibenik (214 tisíc), Dubrovník - Koločep - Lopud - Šipan (213 tisíc) a Orebić - Korčula (176 tisíc). První dvě provozuje Jadrolinija, třetí Mediteranska plovidba.

Split
Trajekt společnosti Blue Line ve Splitu

Ke zvýšení provozu opět došlo na lodních a trajektových linkách mezi chorvatskými a italskými přístavy. Počet cestujících stoupl v loňském roce o 9,5 procent a počet vozidel o 5,3 procent. Celkem bylo přepraveno 622 tisíc cestujích a 86 tisíc vozidel. Nejvíce cestujících využilo tři celoroční trajektové linky společnosti Jadrolinija, tedy Split - Ancona, Zadar - Ancona a Dubrovník - Bari (275 tisíc) a trajektovou linku Split - Ancona panamské společnosti Blue Line (185 tisíc).


Zdroj informací:

  • Agentura pro příbřežní linkovou námořní dopravu (Agencija za obalni linijski pomorski promet): www.agencija-zolpp.hr


Mohlo by vás zajímat