Výstava o potopení parníku "Baron Gautsch" v Chorvatském muzeu cestovního ruchu

Začátkem dubna byla v Chorvatském muzeu cestovního ruchu v Opatiji otevřena výstava "Baron Gautsch, první oběť první světové války v Istrii (1914 – 1918)".

Chorvatsko... Články ... Aktuality ... Výstava o potopení…
Publikováno: 26.04.2016
26.4.2016

Začátkem dubna byla v Chorvatském muzeu cestovního ruchu v Opatiji otevřena výstava "Baron Gautsch, první oběť první světové války v Istrii (1914 – 1918)" (Baron Gautsch: prva žrtva Prvog svjetskog rata u Istri), která byla poprvé představena před dvěma lety ke stému výročí potopení lodi. Výstava v pulském Historickém a námořním muzeu tehdy probíhala koncem sezóny a na podzim, takže ji většina turistů nemohla navštívit.

Opatija
Opatija

Parník "Baron Gautsch" byl ve své době nejmodernějším civilním plavidlem rakousko-uherské flotily. Byl postaven v roce 1908 v loděnicích v Dundee ve Velké Británii a poté obstarával hlavní lodní spojení jižního a severního Jadranu. Na lince Terst – Pula - Mali Lošinj – Zadar – Split - Dubrovník – Kotor mohl převézt až 300 cestujících - převážně bohatou klientelu. Začátkem první světové války začal evakuovat rakouské občany a vojáky z bojiště v boce Kotorské. Při jedné plavbě najel na lokalitě mezi Brijunskými ostrovy a městem Rovinj na rakouskou minu a během sedmi minut se potopil. Z 529 cestujících jich přežilo jen 190. Více informací najdete v článku: Sté výročí potopení parníku "Baron Gautsch".

Vrak parníku "Baron Gautsch" byl objeven v roce 1951 a dnes patří mezi nejatraktivnější potápěčské objekty v Evropě.

Na výstavě jsou k vidění předměty z archivu Historického a námořního muzea a privátních sbírek. Jsou mezi nimi dobové fotografie, dokumenty, předměty lodního vybavení, porcelánové talíře s emblémem lodi, příbory, skleničky, konvice, lahve a osobní předměty.

Chorvatské muzeum cestovního ruchu (Hrvatski muzej turizma) v Opatiji bylo založeno v roce 2007 (podrobněji v článku: Opatija a Muzeum cestovního ruchu) a od té doby uspořádalo řadu zajímavých výstav o počátcích cestovního ruchu na Jadranu, rozvoji zdravotní turistiky, plážové módě apod.

Výstava potrvá až do 15. října 2016. Vstupné je 15 kun.


Zdroj informací:


Mohlo by vás zajímat