Chorvatské dálnice v létě podraží až o 15 procent

V chorvatském tisku proběhla zpráva o chystaném zvýšení mýtného na chorvatských dálnicích, které citelně zasáhne peněženky řidičů směřujících v létě na Jadran.

Chorvatsko... Články ... Aktuality ... Chorvatské dálnice…
Publikováno: 28.02.2017

V chorvatském tisku proběhla zpráva o chystaném zvýšení mýtného na chorvatských dálnicích, které citelně zasáhne peněženky řidičů směřujících v létě na Jadran.

Prvním zdražením o 5 procent se mají srovnat kilometrové sazby mýtného na dálnicích, které provozuje společnost Hrvatske autoceste (HAC), s vyššími sazbami společnosti Autocesta Rijeka Zagreb (ARZ). Bude se to týkat dálnic: Záhřeb – Split – Ploče, Bregana - Záhřeb – Lipovac – Osijek, Záhřeb – Goričan a Záhřeb – Sisak.

Druhé zdražení o 10 procent přinese zavedení letního tarifu mýtného, který bude platit od 1. července do 30. září na dálnicích společnost HAC a ARZ, tedy na výše zmíněných dálnicích HAC, dálnici Rijeka – Záhřeb a mostu na ostrov Krk.

Připravovaným zdražením vyhoví chorvatská vláda požadavku Světové banky, která zvýšením příjmů z mýtného podmiňuje poskytnutí půjčky ve výši dvou miliard eur na refinancování dluhů z doby výstavby dálnic. Světová banka původně požadovala zvýšení mýtného až o 30 procent.

O konečné verzi zvýšení cen bude jednat chorvatská vláda a její rozhodnutí potvrdí svým podpisem premiér Plenković.

V tabulce porovnáváme současné ceny (podrobněji Přehled poplatků na placených úsecích chorvatských komunikací) a nové letní ceny zvýšené o 15 procent.


Mýtné pro osobní automobily (ceny v kunách)
Dálnice Současná cena Letní cena
Záhřeb - Split 174 202
Záhřeb - Lipovac 122 141
Záhřeb - Rijeka 70 77
Záhřeb - Goričan 42 49
Most na ostrov Krk 35 39


Zdroj informací:

Mohlo by vás zajímat