Mezinárodní plavecký závod "Faros Maraton 2017" na ostrově Hvaru

Již tradičně se poslední srpnovou sobotu ve městě Stari Grad na ostrově Hvaru koná Mezinárodní mistrovství Chorvatska v dálkovém plavání - "Faros Maraton".

Chorvatsko... Články ... Aktuality ... Mezinárodní…
Publikováno: 24.08.2017

Již tradičně se poslední srpnovou sobotu ve městě Stari Grad na ostrově Hvaru koná Mezinárodní mistrovství Chorvatska v dálkovém plavání - "Faros Maraton". V sobotu 26. srpna vyrazí na trasu dlouhou 16 km ze starigradského nábřeží k mysu Kabal a zpět 34 plavců ze 16 zemí světa. Závod je nazván podle osady, kterou tu podle dosavadních předpokladů v roce 384 před naším letopočtem založili řečtí kolonisté z ostrova Paros v Egejském moři a nazvali ji podle svého mateřského města.

Stari Grad
Stari Grad

Favoritem letošního závodu bude trojnásobný vítěz Faros Maratonu a aktuální světová dvojka na trati 25 km Matteo Furlan z Itálie. O vítězství však bude usilovat i Lars Bottelier z Nizozemska, Adel El Behiry z Egypta a Guillermo Bertola z Argentiny. Mezi ženami bude bojovat loňská vítězka a jedna ze tří nejlepších plavkyň současnosti Němka Angela Maurer, dále Američanska Christine Jennings, držitelka rekordu závodu z roku 2013 (3:04.09) a Ruska Aygul Sagirova. Ze jmen na startovní listině je třeba zmínit ještě veteránku Faros Maratonu Irene van der Laan z Nizozemska, která se závodu účastní již po třiadvacáté. Tato vítězka z roku 1980 a 1982 nevynechala od roku 1998 jediný závod.

S nápadem, pořádat ve Starém Gradu plavecký závod, přišel v roce 1974 Vicko Šoljan, zakladatel a dlouholetý ředitel závodu. Vedla ho k tomu ideální konfigurace hlubokého Starigradského zálivu a také myšlenka na novou turistickou atrakci, která by rozšířila nabídku zábavy a sportu. Spolu se známým novinářem ze Splitu a legendárním dálkovým plavcem Veljkem Rogošićem (světovým šampionem z roku 1971 až 1974) zorganizovali první závod o délce 3 620 metrů, aby zjistili, jaká bude odezva u sportovců, místních a turistů. Závod měl nad očekávání velký úspěch, a tak v roce 1976 uspořádali velký maraton na 16 kilometrů, který byl současně prvním mezinárodním mistrovstvím v dálkovém plavání. Za 42 let existence si Faros Maraton vybudoval značné renomé, byly o něm napsány tisíce článků, několik knih a natočeny reportáže domácích i světových televizních stanic. Závodu se v jeho historii zúčastnili nejlepší evropští a světoví plavci a podle Veljka Rogošiće, není na světě šampion, který by alespoň jednou neplaval Faros Maraton.

Závod bude zahájen v sobotu 26. srpna v 8 hodin na nábřeží před radnicí města Stari Grad.

Informace: Faros Maraton

Vstup do On-Line katalogu CK Vítkovice Tours: Stari Grad


Zdroj informací:


Nejbližší zajímavá místa

Mohlo by vás zajímat