Dny lanýžů v Istrii

"Dnů lanýžů v Istrii" zahrnují různé slavnosti, soutěže, přednášky, kuchařské show, veletrhy, gastronomické festivaly zasvěcené těmto drahým aromatickým houbám a také se s nimi obchoduje.

Chorvatsko... Články ... Aktuality ... Dny lanýžů v Istrii
Publikováno: 19.09.2017

Lanýž (chorvatsky tartuf) je král mezi houbami a houba králů. Tuto jedinečnou delikatesu si oblíbili před čtyřmi tisíci lety již mezopotámští vládci, znali ji staří Řekové a římští císaři, podávala se na francouzském dvoře a nechyběla ani na stolech rakouskouherské šlechty. Lanýž - velmi vzácná houba roste jen na několika místech Evropy - v určitých regionech Francie, Itálie a chorvatské Istrie, kde jí vyhovuje mírné podnebí, malé teplotní rozdíly a vápenitá půda v listnatých lesích.

V Istrii je hlavním místem výskytu lanýžů trojúhelník mezi městy Pazin, Buje a Buzet, především v údolí řeky Mirny a v Motovunských lesích. Rostou pod zemí a hledají je speciálně vycvičení psi. Vrchol sezóny nejcennějšího a nejvzácnějšího druhu, lanýže bílého, je v měsíci říjnu.

V rámci podzimní "lanýžové sezóny" se v Buzetu, Motovunu a obci Livade konají "Dnů lanýžů v Istrii" (Dani tartufa u Istri). Zahrnují různé slavnosti, soutěže, přednášky, kuchařské show, veletrhy, gastronomické festivaly zasvěcené těmto drahým aromatickým houbám a také se s nimi obchoduje. Tamější restaurace, konoby, agroturistická zařízení nabízejí lanýže jako ingredience do všech možných pokrmů, případně i nápojů. Organizují se i výlety za lanýži, jejich hledání lanýžů s odborným doprovodem a cvičeným psem.

V obci Livade se o víkendech od září do listopadu pořádají "Zigante Dny lanýžů" (Zigante Dani tartufa). Jsou nazvány podle společnosti "Zigante tartufi" zabývající se sběrem, zpracováním a obchodem s lanýži. Jejím zakladatelem je Giancarlo Zigante, který se v roce 1999 zapsal do Guinessovy knihy rekordů nálezem největšího bílého lanýže o hmotnosti 1 310 gramů. Jméno Zigante nese i restaurace, která je první specializovanou restaurací na pokrmy z lanýžů v Istrii. Letošní dny lanýžů netrvají sedm víkendů jak dřív, ale byly prodlouženy na deset víkendů plných bohatého programu - od 16. září do 19. listopadu. Velký zájem o lanýže potvrzuje větší účast vystavovatelů (bude jich kolem padesáti) i zahraničních hostů nejen z okolních zemí, ale i z Japonska, Číny a Ameriky.

Jako každoročně se největší pozornost soustředí na "Tuberfest - Veletrh bílého lanýže" (Sajam bijelog istarskog tartufa) ve dnech 21. až 22. října, kde se prodávají čerstvé lanýže a probíhá aukce největších a nejhodnotnějších exemplářů. Jen pro zajímavost: v loňském roce se nejkvalitnější bílé lanýže prodávaly za 29 900 kun za kilogram!

Program letošních "Dnů lanýžů" najdete na stránce Turistického sdružení Istrijské župy: Dani tartufa u Istri.

Další zajímavé informace si můžete přečíst v našem tematickém článku: Světoznámá pochoutka - houby lanýže.


Zdroj informací:


Nejbližší zajímavá místa

Mohlo by vás zajímat