Evropský festival ptactva v Ninských salinách

Evropský festival ptactva - EuroBirdwatch je nejvýznamnější podzimní akce pro ornitology, pozorovatele a milovníky ptactva.

Chorvatsko... Články ... Aktuality ... Evropský festival…
Publikováno: 27.09.2017

V Ninských salinách (Ninska solana) stejně jako na stovkách ornitologických lokalit nejen v Chorvatsku, ale i v celé Evropě je každoročním svátkem celé početné komunity ornitologických nadšenců Evropský festival ptactva - EuroBirdwatch, který již od roku 1993 pořádá Bird Life International. Je to nejvýznamnější podzimní akce pro ornitology, pozorovatele a milovníky ptactva.

Až ve čtyřiceti zemích světa se první víkend v říjnu, včetně České republiky, konají vycházky do přírody spojené s pozorováním ptáků a dalším doprovodným programem. Cílem této akce je upozornit na fenomén ptačí migrace a na nebezpečí, která ptáky na jejich cestách mohou potkat. Aby mohli tažní ptáci dlouhodobě přežít, potřebují dobré hnízdní podmínky na severu, odpovídající zimoviště na jihu a mezi nimi řadu zastávek, na kterých si mohou v bezpečí odpočinout a nalézt potravu. Účastníci festivalu zaznamenávají počty jednotlivých druhů ptactva, nejčastěji pozorované druhy i vzácné druhy a další zajímavosti. Tyto údaje organizátoři zpracují, vyhodnotí a pošlou evropskému koordinátorovi, který pak se zpracované výsledky hned zveřejní. V loňském roce se pozorování konalo na 1070 lokalitách ve čtyřiceti zemích Evropy. Bylo zaznamenáno 5,8 milionu tažných ptáků na jejich dlouhé cestě do zimovišť.

Turistická organizace města Ninu ve spolupráci se společností Solana Nin organizuje Evropský festival ptactva (Europski dani promatranja ptica) v pondělí dne 2. října. Návštěvníci se budou moci pod vedením zkušených ornitologů seznámit s bohatým světem jedinečné bažinaté lokality ornitologické části Ninských salin a sledovat jednotlivé druhy ptáků. Vstup bude zdarma a organizátor zajistí i dalekohledy.

Ninské saliny je přírodní bažinaté stanoviště, kde žije nebo se zastavuje na 250 ptáků. Vyniká různorodostí životních forem živočišného i rostlinného světa. Od doby před sedmi lety, kdy byl Nin prohlášen Evropskou destinací nejvyšší kvality (European Destinations of Excellence - EDEN), se na tomto území věnuje velká pozornost jeho ochraně, edukativním programům, přípravě naučných stezek, zapojení do evropských dnů ptactva, ekologická setkávání, podpora nových forem cestovního ruchu, zejména birdwatchingu, který umožňuje pozorování ptačího života v celé jeho specifičnosti a kráse. K nejzajímavějším ptačím obyvatelům patří kulík mořský (Charadrius alexandrinus), pisila čáponohá (Himantopus himantopus) a volavka stříbřitá (Egretta garzetta).

Před pár týdny tu bylo možno pozorovat i skupinku exotických ptáků – plameňáků, kteří se zde zastavili na své cestě do teplých krajin. A dokonce to již nebylo poprvé – již loňského roku zavítal na zdejší lagunu jeden dospělý, krásně zbarvený plameňák, aby si tu odpočinul a díky bohatým možnostem potravy načerpal dostatek sil pro další pokračování v náročné cestě dál za sluncem. Byla to velmi vítaná zpráva, protože se počet těchto vzácných ptáků v Evropě podstatně snížil.

Informace: Turistička zajednica grada Nina

Videa:


Zdroj informací:


Nejbližší zajímavá místa

Mohlo by vás zajímat