Jak vychází srovnání cen na chorvatském Jadranu, v západní Evropě a v České republice?

Nejen čeští turisté, ale i místní obyvatelé chorvatských turistických měst na Jadranu si stěžují na vysoké ceny zboží, služeb a mnoha dalších komodit, které musejí platit v hlavních přímořských turistických destinacích.

Chorvatsko... Články ... Aktuality ... Jak vychází…
Publikováno: 09.11.2017

Nejen čeští turisté, ale i místní obyvatelé chorvatských turistických měst na Jadranu si stěžují na vysoké ceny zboží, služeb a mnoha dalších komodit, které musejí platit v hlavních přímořských turistických destinacích.

Je skutečností, že jsou dost vysoké, a to ve srovnání s cenami v hlavních městech střední Evropy, ale v převážné většině případů nedosahují mnohdy až astronomické výše cen v nejvyhlášenějších turistických metropolích Evropy.

Dubrovník
Dubrovník

Srovnáme-li například obecně ceny stravování a většiny služeb v Dubrovníku a Splitu, které jsou co do cen hlavními chorvatskými "hvězdami", s cenami například v Barceloně, v Nice, Benátkách, Lisabonu a v Lublani, jsou ceny na Jadranu výrazně nižší.

Na stránkách portálu Expatistan jsou uvedeny ceny 516 různých druhů zboží, služeb, lokálních životních nákladů, lokální dopravy a podobně ve 2 189 městech, takže si každý může před cestou na Jadran srovnat ceny ve Splitu, Dubrovníku, Zadaru, Rijece a Pule s cenami v českých nebo evropských městech a získat tak přehled o cenové hladině.

Chorvatský deník Slobodna Dalmacija srovnal na Expatistanu úroveň cen v nejnavštěvovanějších a nejpopulárnějších jadranských městech, v Dubrovníku a Splitu, s vyhlášenými evropskými turistickými středisky.

Města Split a Dubrovníku jsou nejméně o 20 % levnější než několik desítek evropských měst, a to pokud jde například o rychlý oběd, fast food, pivo v lahvích a pivo v gastronomických zařízeních, nealkoholický nápoj v obchodě a v gastronomickém zařízení, koktejl, večeři v průměrné restauraci, kávu cappuccino v restaurační zahrádce. Tak takovéto služby jsou podle Expatistanu v západní a severní Evropě o 23 % vyšší než ve Splitu a o 26 % vyšší než v Dubrovníku. Tyto dvě chorvatské destinace jsou pak o 26 % levnější než Benátky, od 13 % než Lisabon a o 29 % než Nice, o 26 % než Berlín a 10 % než Budva. V Barceloně a v Lublani zaplatí zákazník za rychlý oběd o 13 eur víc než ve Splitu (v Dubrovníku zaplatí přitom o 4 eura méně než ve Splitu), v Lisabonu o 13 eur. V Benátkách jsou prakticky všechny turistické služby o 26 % dražší než ve Splitu, Ale například cappuccino stojí v Dubrovníku 1,85 eur, zatímco v Benátkách je jeho cena 1,5 eur. Přitom je však třeba vzít v úvahu, že nejen v Benátkách, ale i v celé Itálii jsou v turistických destinacích ceny silně ovlivňovány lokalitou, kde si kávu či něco jiného dáte. Ale v mondénní Nice jsou ceny ještě vyšší – zaplatíte o 32 % víc než v Dubrovníku a o 29 % víc než ve Splitu. Dubrovník a Split jsou přibližně o 13 % levnější než irský Dublin, ale rekordní jsou ceny ve švýcarské Ženevě, kde jsou o 57 % vyšší než v obou jadranských městech.

Ale v neprospěch Splitu i Dubrovníku dopadá srovnání s Prahou, kde jsou ceny o 11 % nižší. Například oběd je ve Splitu o 23 % dražší než v Praze, ale největší rozdíl je u piva. To stojí v jadranských městech o 70 % víc než v pražských restauracích a hospodách. Podobné je to i v dalších zemích střední Evropy. V Bratislavě jsou ceny restauračních služeb o 10 % nižší a ve Varšavě dokonce o 18 % nižší než na Jadranu.

Stručně řečeno si na Jadranu mohou návštěvníci ze západní a severní Evropy pochvalovat nízké ceny, zatímco Češi, Slováci a Poláci musí platit značně víc než doma ve svých zemích.


Zdroj informací:


Mohlo by vás zajímat