Na "Vánoční pohádce" v rodinné usedlosti Salaj svítí miliony žárovek

"Vánoční pohádka" patří k největším vánočním turistickým atrakcím v chorvatském vnitrozemí. Již šestnáct let tuto akci pořádá rodina Salaj na své usedlosti v Grabovnici u Čazmy 60 km východně od Záhřebu.

Chorvatsko... Články ... Aktuality ... Na "Vánoční pohádce…
Publikováno: 22.12.2017

"Vánoční pohádka" patří k největším vánočním turistickým atrakcím v chorvatském vnitrozemí. Již šestnáct let tuto akci pořádá rodina Salaj na své usedlosti v Grabovnici u Čazmy 60 km východně od Záhřebu.

Vše začalo v roce 2002, kdy rodina Salaj poprvé ozdobila svůj pozemek tisíci žárovkami. Každý rok jich bylo víc a víc, až letos se jejich počet vyšplhal na dva a půl milionu. Osvětlené jsou stromy, všechna stavení a chaloupky, můstky a další objekty na několika hektarech, které spolu se svítícími postavami andělů, trpaslíků, sněhuláků, sobů a dalších vánočních postav vytvářejí nádhernou oázu světla a jedinečnou atmosféru. Nechybí ani velké jesličky a saně s Dědou Mrázem.

Kromě světelné podívané v krásné idylické krajině návštěvníky čeká "Adventní vesnice", kde jsou nabízeny s láskou vyráběné vánoční ozdoby, tradiční cukroví a voňavé nápoje, zní vánoční koledy a hudba. Děti si mohou zabruslit umělém kluzišti, sledovat různá představení a obdivovat slavnostní ohňostroje.

V loňském roce navštívilo „Vánoční pohádku“ rodiny Salaj na sto tisíc návštěvníků a letos se počítá s dalším navýšením. Přijíždějí hlavně ze Záhřebu, odkud je to jen hodinka cesty po dálnici A3 d (exit Ivanić Grad), ale i ze vzdálenějších koutů Chorvatska. Chorvatské železnice dokonce vypravují speciální vánočně vyzdobený vlak, kde je pro děti připraven program a společnost jim dělá Mikuláše s Dědou Mrázem.

"Vánoční pohádka rodiny Salaj" (Božićna priča obitelji Salaj) je otevřena od 1. prosince do 14. ledna každý den od 15 do 21 hodin. Vstupné je 30 kun, děti do sedmi let zdarma.

Informace: SalajLand - Božićna priča obitelji Salaj

O adventních a vánočních zvycích v Chorvatsku si můžete přečíst v článku: Chorvatské Vánoce.


Zdroj informací:

  • SalajLand - Božićna priča obitelji Salaj : www.salajland.com
  • Ministerstvo cestovního ruchu Chorvatské republiky (Ministarstvo turizma Republike Hrvatske): www.mint.hr

Nejbližší zajímavá místa

Mohlo by vás zajímat