Probíhá komplexní obnova slavného opatijského hotelu Imperial

Hotel Imperial byl postaven v roce 1885 v secesním slohu a vídeňský architekt Franz Wilhelm ho vybavil na svou dobu nevídaným luxusem: od ústředního topení až po bazén.

Chorvatsko... Články ... Aktuality ... Probíhá komplexní…
Publikováno: 03.01.2018

Opatijský Imperial byl otevřen v roce 1885, rok po nejstarším tamějším hotelu Kvarner a patří mezi nejstarší hotely na chorvatském pobřeží Jadranu. Tento svého času mondénní hotel byl postaven v tehdy převládajícím secesním slohu a vídeňský architekt Franz Wilhelm ho vybavil na svou dobu nevídaným luxusem: od ústředního topení až po bazén.

Hotel nesl jméno belgické princezny a manželky rakousko-uherského následníka trůnu Rudolfa, "Kronprinzessin Stephanie". Později několikrát měnil svůj název: Italové hotel přejmenovali na "Regina Elena" podle manželky Viktora Emanuela III., od roku 1945 do 1948 se nazýval "Moskva", po roztržce s Ruskem "Central" a od roku 1966 "Imperial".

V průběhu let byly jeho hosty hlavy států, počínaje císařem Františkem Josefem, až po jugoslávského prezidenta Tita; hotel však hostil i další světoznámé osobnosti, jako byl například spisovatel James Joyce.

V posledních letech sice Imperial již vpostrádal svůj někdejší lesk, který si zachoval po mnoho desetiletí po svém vybudování, a přestože zub času se na něm citelně projevoval, jeho jedinečná architektura stále přitahovala pozornost všech návštěvníků Opatije a o hosty neměl nouzi.

K atraktivitě Imperialu vždy přispívala i jeho poloha v srdci Opatije, ve středu všeho opatijského dění, jen pár desítek metrů od slavné promenády Lungomare a koupaliště Slatina. Vysoké renomé měla i proslulá kavárna s terasou a tzv. Zlatý sál, kde se konaly velké společenské akce, plesy, svatby a slavnostní koncerty.

Majitel Imperialu, hotelový podnik Liburnia Riviera Hoteli oznámil, že se po dokončení obnovy se hotel bude prezentovat jako čtyřhvězdičkový pod názvem Remisens Premium Heritage Hotel Imperial. Obnoveno bude všech 127 ubytovacích jednotek, společné prostory, restaurace a další gastronomická zařízení. Bude vybudováno nové wellness centrum s krytým bazénem, relaxační a spa zónou, fitness a beauty centrem.

Se zahájením provozu obnoveného hotelu se počítá na rok 2018.


Zdroj informací:


Nejbližší zajímavá místa

Mohlo by vás zajímat