Největší námořní regata v historii Chorvatska - "Ariane´s Cup"

Tradiční jachtařská regata Evropského kosmického průmyslu, Ariane´s Cup, se bude letos konat od 6. do 9. října v oblasti Trogiru a Hvaru.

Chorvatsko... Články ... Aktuality ... Největší námořní…
Publikováno: 14.09.2018

Tradiční jachtařská regata Evropského kosmického průmyslu (European Space Industry), "Ariane´s Cup", se bude letos konat od 6. do 9. října v oblasti Trogiru a Hvaru. Zúčastní se jí přes 900 jachtařů, což je nejvyšší počet účastníků vícedenní regaty v Chorvatsku. Organizátorem této mimořádné akce je Business Sailing Experience Agency. Členové evropského kosmického průmyslu, kteří se zúčastní Ariane´s Cupu, tentokrát poplují na více než 110 lodích.

Startovním místem regaty bude jachtařský přístav Marina Baotić v obci Seget Donji u Trogiru ve střední Dalmácii, cílem bude přístav Palmižana na Paklených ostrovech u ostrova Hvar a pak zpět do trogirské mariny. V rámci regaty se bude konat pět závodů, zbývajícím čas pak účastníkům regaty vyplní bohatý program v marinách a poznávání přírodního a kulturně-historického bohatství Chorvatska.

Regatu "Ariane´s Cup" pořádá nezisková organizace Oscar, která pro letošní regatu vybrala jako jejího organizátora chorvatskou agenturu Business Sailing Experience Agency. Podle majitele této agentury měli organizátoři Ariane´s Cupu již několik let zájem o pořádání regaty v Chorvatsku. Agentuře se podařilo splnit náročné organizační podmínky a vše potřebné zajistit tak, aby se regata mohla poprvé konat na chorvatském Jadranu.

Úspěch regaty má velký význam pro dobré jméno chorvatského cestovního ruchu a pro hospodářskou spolupráci Chorvatska ve světě. Vždyť jením z cílů regaty je rozvíjení vztahů představitelů chorvatské vědy a průmyslu s předními světovými a evropskými osobnostmi kosmického průmyslu. Právě neformální prostředí při takové akci a její uvolněná atmosféra jsou ideální pro navazování kontaktů mezi vědci a předními pracovníky navazujících průmyslových odvětví. Navíc byla letos v únoru podepsána důležitá smlouva o spolupráci mezi vládou Chorvatské republiky s Evropskou kosmickou agenturou (ESA) o spolupráci.

Největší evropské společnosti v kosmickém průmyslu vysílají pravidelně své posádky na Ariane´s Cup. Na letošní rok potvrdily svou účast společnosti jako Airbus, European Space Agency, SES, Daimler a Eutelsat. Všechny dosavadní přihlášky přišly do měsíce po vyhlášení termínu akce a další příjem je uzavřen.

Regata Ariane´s Cup, která je pojmenován podle evropské rakety stejného jména, soustřeďuje tradičně milovníky jachtařského sportu a je rezervována pro představitele evropského kosmického průmyslu. Zatím se konala osmatřicetkrát na různých místech světa, poprvé v roce 1979. Zúčasnilo se jí tehdy jen deset lodí. Letos se očekává, že bude dosaženo rekordního počtu zúčastněných plavidel.

Vstup do On-Line katalogu CK Vítkovice Tours: Trogir - Seget Donji


Zdroj informací:

  • Ministerstvo cestovního ruchu (Ministarstvo turizma): www.mint.hr

Mohlo by vás zajímat