Velké investice do cestovního ruchu na Jadranu do roku 2010

Chorvatsko... Články ... Témata ... Velké investice do…
Publikováno: 01.01.2007
1.1.2007

Chorvatští odborníci na cestovní ruch pokládají rok 2010 pro Chorvatsko za přelomový, a to hned z několika důvodů. Má se zvýšit kvalita hotelových služeb v průměru na čtyři hvězdičky, nabídku "slunce a moře" má podstatně doplnit nabídka různých programů a atraktivit, od možností sportovních, zábavních, kulturních až k dalším méně obvyklých. Počet luxusních lůžek, tedy čtyřhvězdičkové a pětihvězdičkové kategorie, se má zvýšit o 20000 lůžek.

Projekty, s nimiž se již počítá nebo které jsou rozpracovány, představují obrovské investice - předpoklad se pohybuje kolem 4 miliard eur.

Při realizaci všech těchto záměrů je třeba a vycházet z územních plánů všech správních jednotek a ze strategického marketingového plánu Chorvatského turistického sdružení. Nezbytná je úzká vzájemná spolupráce státu, žup a lokálních orgánů.

Některé investiční záměry se začaly realizovat již v roce 2006.

Investice do roku 2010 jsou zaměřeny na rekonstrukci stávajících hotelů tak, aby se Chorvatsko stalo čtyřhvězdičkovou destinací. Další výrazná část investic je zaměřena na zcela nové luxusní hotel a hotelové komplexy.

Projekty zahrnují všechny jadranské přímořské oblasti, od Istrie po Dubrovník.

Istrie

V následujících pěti letech se má do projektů v Istrii (na pobřeží i ve vnitrozemí) investovat dvě miliardy eur. Přitom projektem číslo jedna nejen v samotné Istrii, nýbrž i v celém jadranském přímoří je Brijunská riviéra (Brijuni Rivijera). Na pobřežním pásu dlouhém 23 km proti Brijunským ostrovům (od Pinety, přes Fažanu,Valbandon, Štinjan, Svetu Katarinu, Puntiželu, Pulskou zátoku až k mysu Mužilj) mají vyrůst hotely, vily, apartmány čtyřhvězdičkové a pětihvězdičkové kategorie o celkové kapacitě 7500 lůžek a další zařízení cestovního ruchu, např. tři golfová hřiště, marina pro velké jachty atd. Jen na projekt této riviéry se počítá s investicemi v částce jedné miliardy eur. Otázka investorů není zatím plně vyřešena.

V blízkosti Savudrije na severozápadním pobřeží Istrijského poloostrova začne v nejbližší době druhá fáze projektu Rezidence Skiper. Bude tu postaven pětihvězdičkový hotel Kempinski Hotel Adratic s 200 pokoji a wellness-centrem o rozloze 3000 m2, dále 22 luxusních vil, kongresové centrum a marina s 38 stáními. Do poloviny roku 2008 tu investor, hotelový řetězec Kempinski vynaloží 100 milionů eur. Do budoucna se počítá i s 18-ti jamkovým golfovým hřištěm.

Letovisko Umag získá turistický komplex Terra Istriana, které si bude rozkládat na místě někdejší cementárny. Do jeho výstavby se bude investovat 110 milionů eur. Budou jej tvořit čtyřhvězdičkové hotely a apartmány s celkovou kapacitou kolem 3500 lůžek. Součástí bude i přístav pro jachty. Dokončení se předpokládá v roce 2009.

Hotelový podnik Riviera Holding investuje do porečského turistického komplexu Lanterna na 20 milionů eur (Tar-Lanterna). Bude se jednat o důkladnou rekonstrukci hotelu, apartmánů a kempu. Pokud územní orgány odsouhlasí i další záměry investora, mohly by investice dosáhnout až ke 100 milionů eur.

Hotelový podnik Maistra bude v Rovinji realizovat tři projekty: Monte Mulini se třemi hotely o celkové kapacitě 700 pokojů, který si vyžádá 61 milionů eur, dále Amarin Resort se třemi hotely o kapacitě 950 pokojů, 200 vilami a golfovým hřištěm; třetí investicí v Rovinji budou Villas Rubin s aparthotelem se 150 pokoji, 52 bungalovy, rybářskou vesnicí s 350 bungalovy a čtyřhvězdičkovým hotelem. Všechny tři projekty by měly být dány do provozu do tří, čtyř let.

Nemalou investici, přes 200 milionů eur, představuje nový hotel a kemp Porto Mariccio Golf & Yacht Resort u letoviska Barbariga, jehož dokončení se předpokládá v roce 2009. Investorem je hotelový řetězec Kempinski. Zdejší pětihvězdičkový hotel s wellness-centrem bude mít 250 pokojů a bude k němu patřit 400 apartmánů a vil, golfové hřiště s 18 jamkami a marina s 350 stáními.

V roce 2008 by měl otevřít návštěvníkům brány nový aquapark u Vodnjanu v blízkosti Puly. Investor, který je maďarská firma Aqua Adora, hodlá vybudovat 24 bazénů s různými atrakcemi a 4 bazény pro delfíny. Investice se odhadují na 8 milionů eur.

Kvarner a Chorvatské přímoří

Největším projektem v oblasti je Novi Resort v letovisku Novi Vinodolski, který má za sebou již dvě fáze obnovy a výstavby. Již nyní je špičkovým komplexem pro rodinnou dovolenou. Investoři jsou připraveni vložit do projektu dalších 100 milionů eur. Postaví pětihvězdičkový hotel se 150 pokoji, luxusní vily s bazény a wellness-centrem. Termín dokončení výstavby je rok 2009.

V plánu je turistický komplex v Preluku u Rijeky, kde má vyrůst pětihvězdičkový hotel s kongresovým a jachtařským střediskem.

Přestavba crikvenického hotelu Park na čtyřhvězdičkový s 270 lůžky bude ukončena v roce 2007.

Malinska na ostrově Krku získá luxusní apartmánový komplex Malinska Resorts 51 apartmány a wellness-centrem, při investici 20 milionů eur. Bude dokončen již v roce 2007.

Zadarská oblast

Nejvíc, až 500 milionů eur, bude investováno do Pašman Resortu na severodalmatském ostrově Pašman. V první fázi výstavby bude zahrnovat čtyři hotely se čtyřmi až pěti hvězdičkami, vily, apartmány s kapacitou 5000 lůžek a jachtařský přístav. Kdy začne stavba tohoto obřího komplexu na neobydleném jihu ostrova, není zatím známo, protože dosud není ukončen soudní spor s obcí Tkon.

Na pobřeží u Posedarje vyroste turistický komplex Posedarje Rivijera, který bude zahrnovat čtyřhvězdičkový hotel s 850 lůžky, apartmány, bazény, wellness-centrum a marinu. Investice tu bude činit 100 milionů eur.

Součástí hotelového komplexu Punta Skala u Petrčane bude nový hotel se špičkovým wellness-centrem, apartmány a vily. Celková investice hotelového řetězce Falkensteiner se bude pohybovat kolem 150 miliony eur. Podrobněji viz aktualita: Rekordní investice do cestovního ruchu v Severní Dalmácii.

Splitská oblast

Nejobsažnější projekt v oblasti je projekt Sunčani Hvar. Do obnovy a rekonstrukce hotelů ve Hvaru vloží hotelový řetězec Orco Group 127 milionů eur. Dosud prošly rekonstrukcí hotely Amfora a Riva, zmodernizováno a rekonstruováno bude i zbývajících sedm hotelů.

Hotel Split ve Splitu se v současné době rekonstruuje. Po jejím dokončení v roce 2007 bude mít čtyři hvězdičky a 400 lůžek. Investice se tu pohybuje kolem 40 milionů eur.

Zcela přestavěn bude i hotel Marjan ve Splitu. Architektonicky nápaditý projekt si vyžádá investici v hodnotě kolem 100 milionů eur. Nový pětihvězdičkový Marjan bude mít celkem 272 ubytovacích jednotek, z toho 252 pokojů a 20 apartmánů, dále bazény a kongresové středisko.

Pěti hvězdičkami se nyní chlubí Le Meridien Grand Hotel Lav v Podstraně u Splitu, který byl po pětileté rekonstrukci otevřen v polovině prosince 2006. Je tak prvním hotelem této kategorie ve Střední Dalmácii. Nabízí ubytování v 364 luxusních pokojích a apartmánech. Návštěvníci mají k dispozici wellness-centrum s krytým i venkovním bazénem, saunami, římskými koupelemi a beauty-centrem, dále sportoviště, kongresové centrum, hotelovou pláž, marinu s 90 stáními, kasino, hotelové terasy, několik restaurací, barů, dvoupatrové garáže a další vymoženosti.

Dubrovnická oblast

Jednu z největších investic představuje hotel Admiral ve Slanu, který po dokončení bude mít čtyři hvězdičky. Jeho součástí budou bazény a fitness-centrum. Tato investice v hodnotě 40 milionů eur by měla být dokončena v roce 2007.

Rekonstrukce se dočká i hotel Libertas Rixos v Dubrovníku. Bude pětihvězdičkový, s 318 pokoji, s kongresovým sálem a wellness-centrem. Předpokládaná investice činí 35 milionů eur. Otevření se předpokládá v roce 2008.

Hotel Valamar Plakir, s jehož dokončení se počítá v roce 2008, bude mít čtyři hvězdičky, wellness-centrum a kongresový sál. Výše investice činí 35 milionů eur.

Investorem výstavby nové lanovky na kopec Srdj a nad Dubrovníkem a golfového hřiště by se měla stát dubrovnická firma Atlas.

V Prevlace, nejjižnějším chorvatském letovisku na hranicích s Černou Horou se postaví čtyřhvězdičkový turistický komplex Park Prevlaka.


Mohlo by vás zajímat