Kolik turistů přijelo v loňském roce do Chorvatska a kolik jich bylo z Česka?

Chorvatsko... Články ... Aktuality ... Kolik turistů…
Publikováno: 21.03.2008

Podle oficiálních chorvatských statistik se za loňský rok zvýšil počet příjezdů téměř o 7,5 %, což představuje téměř 11,2 milionu turistů. Do tohoto počtu jsou sice započítáni i domácí turisté, ale i tak je počet příjezdů 9,3 milionů zahraničních turistů úctyhodné číslo. Domácí i zahraniční turisté uskutečnili 56 milionů noclehů ve všech typech ubytovacích zařízení, z čehož lze spočítat průměrných 5 noclehů na jednoho turistu.

Pula
Pula

Jako každoročně nejvíce zahraničních turistů přijelo z Německa (1,55 milionu). Následují Italové (1,25 milionu), Slovinci (1,02 milionu), Rakušané (840 tisíc) a na pátém místě jsou turisté z Česka (669 tisíc). Další místa obsadili Francouzi, Maďaři, Nizozemci Poláci, Slováci atd.

Počet turistů z Česka se zvýšil o téměř 13 %, což znamená největší meziroční nárůst ze zemí na prvních osmi místech. Značně se tak přiblížil dosavadnímu rekordu z roku 2003, odkdy pak až do loňské sezóny klesal. Turisté z Česka uskutečnili téměř 4,4 milionu noclehů při průměrném počtu 6,6 noclehu na jednoho turistu. Do oficiálních statistických údajů však nejsou započítáni ti, kteří nebyli řádně přihlášeni a byli ubytováni "na černo". Odhaduje se, že pokud se započítají i tito neregistrovaní turisté, celkový počet českých turistů by dosáhl k 900 tisícům!

Rozdělíme-li zahraniční turisty na ty, kteří přijeli individuálně a ty, kteří přijeli organizovaně přes cestovní kanceláře, jasně vedli i v loňském roce individuální turisté (6 milionů) před organizovanými (3,3 milionu).

Baška Voda
Baška Voda, Baško Polje

Podle typu ubytování se nejvíce turistů ubytovalo v hotelech, hotelových apartmánech a vilách (4,1 milionu), v soukromí (2,5 milionu) a v kempech (1,9 milionu). V hotelech však uskutečnili méně noclehů než v soukromí: průměrný počet noclehů v hotelech činil 3,7 na jednoho turistu, v soukromí pak 7 noclehů.

Nejvíce turistů zavítalo do Istrijské župy (2,7 milionu), Primorsko-goranské župy (tj. Kvarner, 2,2 milionu), Splitsko-dalmatské župy (1,7 milionu), Zadarské župy (1,1 milionu), Dubrovnicko-neretvanské župy (978 tisíc) a Šibenicko-kninské župy (820 tisíc).

Zdroj informací:

  • Ministerstvo cestovního ruchu (Ministarstvo turizma): www.mint.hr


Mohlo by vás zajímat