Olivový olej z ostrova Cresu má špičkovou kvalitu

I když loňská sklizeň oliv nebyla tak vysoká, jako tomu bylo v minulosti, jsou pěstitelé oliv a výrobci olivového oleje z ostrova Cresu spokojeni. Přes nepříznivé klimatické podmínky a z toho plynoucí problémy dosáhla sklizeň 120 tun oliv.

Chorvatsko... Články ... Aktuality ... Olivový olej z…
Publikováno: 12.01.2016

I když loňská sklizeň oliv nebyla tak vysoká, jako tomu bylo v minulosti, jsou pěstitelé oliv a výrobci olivového oleje z ostrova Cresu spokojeni. Přes nepříznivé klimatické podmínky a z toho plynoucí problémy dosáhla sklizeň 120 tun oliv (v rekordních letech to bylo až 500 tun) a z nich se vyrobilo 20 tisíc litrů vysoce kvalitního panenského olivového oleje.

Olivy
Olivy

Vysoké teploty se projevily na některých lokalitách usycháním květů, takže nemohlo dojít k tvorbě plodu. Velká vedra však měla i další nepříznivé důsledky – mimořádně vysoký výskyt škůdců, jaký dosud nebyl nikdy zaznamenán. Významnou roli v boji proti těmto škůdcům v olivových hájích hraje přesné dodržování agrotechnických zásahů a termínů, což však znamená podstatně větší pracovní zatížení pěstitelů. Je například třeba preventivně hnojit, provádět postřiky proti škůdcům, odstraňovat zasažené větve a pálit je, aby se nákaza nešířila. Přitom již zkušenosti z předcházejícího roku ukázaly, že tam, kde byla všechna doporučení důsledně dodržována, škody se snížily.

Díky mnohaletým snahám a aktivitě Zemědělského družstva Cres (Poljoprivredna zadruga Cres) a dalších subjektů rozhodlo Ministerstvo zemědělství Chorvatské republiky o registraci chráněného označení původu creského oleje na národní úrovni a v červenci loňského roku získal Panenský olivový olej z Cresu (Ekstradjevičansko maslinovo ulje Cres) registraci chráněného označení původu na seznamu Evropské unie, což znamená, že je chráněn na společném evropském trhu. Jde přitom o první olivový olej v Chorvatsku, který toto označení získal.

Cres
Cres, olivové háje v okolí města Cresu

Podmínkou pro získání tohoto označení původnosti je, že jde o olej získaný z autochtónních creských odrůd Simjaca a Plaminka, který byl zpracován do 48 od sběru, samozřejmě musí odpovídat chemickým a organoleptickým parametrům.

Na Cresu je celý proces pěstování oliv a výroby olivového oleje soustavně sledován a kontrolován, což zajišťuje spotřebiteli jeho vysokou kvalitu.


Zdroj informací:

Mohlo by vás zajímat