Opatija získala nové kulturní centrum "Gervais" s klubem a koncertním sálem

"Gervais" je nový multifunkční prostor určený pro všechny generace a pro různé kulturní účely, ale je to také největší noční klub v oblasti Kvarneru.

Chorvatsko... Články ... Aktuality ... Opatija získala…
Publikováno: 18.07.2017

"Gervais" je nový multifunkční prostor určený pro všechny generace a pro různé kulturní účely, ale je to také největší noční klub v oblasti Kvarneru. Navázal tak na tradici devadesátých let minulého století, kdy se v proslulých opatijských klubech, jako byly například Hobbiton, Imperial nebo Planet, scházelo o víkendech až dva tisíce milovníků rocku nebo diskotékové hudby.

Ale nový "Gervais" není zdaleka jen velkým klubem. Při jeho budování se důsledně sledoval záměr vytvořit skutečný "chrám kultury" - kulturní a turistický stánek nejrůznějších směrů a zaměření, který Opatija tolik potřebovala.

Tuto linii sledoval i program otevření kulturního centra Gervais dne 28. dubna 2017 – gala koncert orchestru opery Chorvatského národního divadla Ivana Zajce (Hrvatsko narodno kazalište Ivana Zajca) z Rijeky, po němž následovalo vystoupení rockové skupiny Vatra.

Opatija
Opatija

"Gervais" je nová moderní zajímavá třípatrová budova s celkovou užitnou plochou 4 700 metrů čtverečných postavená na místě někdejšího kina za hotelem Imperial. Jeho sály svědčí svými rozměry a vybavením o velkorysém přístupu při jeho budování.

V přízemí je veliké foyer s a velkolepým schodištěm a "Malý sál" (Mala dvorana) pro 300 návštěvníků Prostor je možno pohyblivými příčkami rozdělit na menší prostory podle účelu, k jakému bude použit. Opravdu reprezentativní je tzv. Velký sál (Velika dvorana) v prvním poschodí s 500 sedadly, určený pro divadelní představení, symfonické koncerty, velké kongresy a další hromadné akce. Počet míst k sezení může být v případě potřeby rozšířen až na 800.

Pozoruhodný je i noční klub s barem v suterénu, který je vybaven nejmodernějším zařízením pro rockové koncerty, hudební produkce a party. Klub pro tisíc návštěvníků má i svůj vlastní vchod a východ. Hudebníci zde vystupující si s sebou přinášejí jen své nástroje, vše ostatní pro jejich vystoupení je již pro ně připraveno. Je tu mixážní pult do DJ, nejmodernější osvětlení a ozvučení a další vybavení sloužící hudebním produkcím. Místnost má skvělou zvukovou izolaci, takže i ty nejhlučnější skupiny neruší představení ve vyšších podlažích.

Prostory centra "Gervais" jsou vybaveny tak, že současně mohou ve všech prostorách (včetně suterénu) probíhat kulturní akce nejrůznějších žánrů (například divadelní představení, koncerty vážné hudby, výstavy, diskotéky a rockové koncerty), aniž by si sebemenším způsobem překážely.

Při projektování se myslelo na vše: na šatny pro vystupující umělce, zvláštní vchody pro logistiku, mechanizaci, na nejmodernější technické vybavení, instalaci Wi-Fi, akustiku, osvětlení, klimatizaci, sanitární vybavení, gastronomickou nabídku a na desítky dalších nezbytností.

Parkování pro návštěvníky je zatím řešeno dostatečným počtem parkovacích míst, do roku však budou postaveny garáže pro 260 vozidel.

První návštěvníci i novináři s velkým uznáním oceňovali Gervais jako velmi zdařilé dílo všech, kdo celý projekt navrhli a uskutečnili.

Díky novému centru "Gervais" s provozem po celý rok a skvělé "Letní scéně" (Ljetna pozornica) u opatijské pobřežní promenády, kde se v létě koná celá řada festivalů, koncertů, představení a vystoupení, má Opatija všechny předpoklady stát se kulturním střediskem severního Jadranu.

Informace: Festival Opatija - Centar Gervais

Vstup do On-Line katalogu CK Vítkovice Tours: Opatija


Zdroj informací:

Nejbližší zajímavá místa

Mohlo by vás zajímat