Podle statistiky záchranné služby zahynulo na moři čtyřicet osob

V průběhu roku 2017 záchranná služba na moři zaznamenala 454 intervencí, při nichž bylo zachráněno 765 osob a 174 plavidel. Zemřelo čtyřicet osob a nezvěstných je šest.

Chorvatsko... Články ... Aktuality ... Podle statistiky…
Publikováno: 13.04.2018

Koordinační činnost při pátrání a záchraně na moři provádí Národní ústředna pro koordinaci pátrání a záchrany na moři (Nacionalna središnjice za usklađivanje traganja i spašavanja na moru – MRCC) se sídlem v Rijece spolu s osmi centry v dalších přístavních městech (Pula, Rijeka, Senj, Zadar, Šibenik, Split, Ploče a Dubrovník). K výkonu své činnosti používá plavidla a letadla přístavních kapitanátů a dalších státních orgánů. V souladu s mezinárodními předpisy centrála může dát příkaz i dalším plavidlům a lodím, které plují v teritoriálním moři Chorvatska, aby poskytly pomoc osobám a plavidlům v nebezpečí.

V průběhu roku 2017 bylo zaznamenáno 454 intervencí, při nichž bylo zachráněno 765 osob a 174 plavidel. Zemřelo čtyřicet osob a nezvěstných je šest. V porovnání s předchozím rokem bylo intervencí bylo o sedm více, zachráněných osob o 310 méně (vyšší čísla v roce 2016 jsou dána záchranou 197 cestujících a členů posádky lodi Dora před přístavem v Zadaru kvůli poruše motoru), mrtvých bylo o osm více, nezvěstných o pět více a zraněných osob o jedenáct více.

Nejvíce akcí si vyžádaly zásahy kvůli poskytnutí lékařské pomoci včetně převozu (138 akcí), na druhém místě jsou akce ke ztroskotaným plavidlům na břehu (61 akcí) a třetím nejčastějším důvodem zásahu jsou akce na pomoc plavidlům neschopným plavby kvůli poruše motoru, kormidla či nedostatku pohonných hmot (celkem 59 akcí). Dále pak následují zásahy kvůli srážce dvou plavidel (19 akcí), požáru (18 akcí) a potopení plavidla (12 akcí). Co se týče ročního období, zachranáři nejvíce zasahovali v červenci (111 akcí) a v srpnu (109 akcí). Zdaleka nejvíce akcí zaznamenala přístavní správa v Zadaru (170 akcí).

Nejtragičtějším případem loňského roku byla srážka gumového člunu s devíti osobami na palubě s lodí Přístavní správy Dubrovník "Danče", která jela na ostrov Mljet poskytnout rychlý transport do zdravotnického zařízení. Stalo se to 25. dubna ve 21.20 hodin v Koločepském průplavu v blízkosti obce Sudjuradj na Šipanu. Ve tmě na rozbouřeném moři si posádka gumového člunu nevšimla mnohem většího, dobře osvětleného a rychle plujícího plavidla přístavní správy. Srážku nepřežily čtyři osoby a tři jsou nezvěstné.

V roce 2017 bylo podniknuto dvacet tři akcí na záchranu koupajících se osob a šestnáct na záchranu surfařů. Na pomoc potápěčům záchranáři zasahovali v šesti případech, z toho čtyři byli potápěči s dýchacím přístrojem a dva potápěči při potápění na nádech.

Jak již bylo řečeno, v roce 2017 zemřelo na moři čtyřicet osob, z toho:

  • pět při srážce lodí,
  • pět osob zemřelo při zdravotnickém transportu (infarkt, osoby staršího věku),
  • patnáct osob zemřelo při pádu do moře (především pád z plavidla),
  • sedm zemřelých osob byli koupající se osoby (především staršího věku, také přirozenou smrtí),
  • tři osoby zemřely na palubě lodi,
  • jedna osoba zemřela při pádu z vodního skútu (jet-ski),
  • jedna osoba byla nalezena mrtvá na pobřeží,
  • dvě osoby zemřely při potápění, z toho jeden potápěč na nádech.

Ze statistik vyplývá, že kromě nepříznivého počasí a jsou i nadále nejčastějším důvodem nehod nedostatečné znalosti a zkušenosti jachtařů či námořníků, nevyhovující stav plavidel a jejich technické vybavení, nedodržování předpisů a nesprávné chování členů posádek. Proto záchranná služba radí všem na moři pravidelně sledovat předpovědi počasí a zvláště za nepříznivých povětrnostních podmínek přizpůsobit plavbu svým schopnostem. Záchranáři také doporučují všem turistům, aby při koupání, plavání, potápění, jachtingu, windsurfingu a dalších aktivitách ani na chvíli nezapomínali na opatrnost, na dodržování všech pravidel a předpisů, stanovených pro jednotlivé sporty na moři, aby nepřeceňovali své zkušenosti, znalosti a fyzické i psychické síly.

Zbývá ještě doplnit, že v roce 2017 bylo v Chorvatsku evidováno 119 000 lodí, člunů a jachet a 61 489 zahraničních plavidel pro sport a rekreaci.

Národní ústředna pro koordinaci pátrání a záchrany na moři (Nacionalna središnjice za usklađivanje traganja i spašavanja na moru – MRCC) má bezplatné telefonní číslo 195.

Ministerstvo mořeplavby, dopravy a infrastruktury vytvořilo bezplatnou vícejazyčnou aplikaci pro chytré telefony "nIS - Nautický informační servis", který je určen velitelům plavidel, kapitánům jachet, rybářům, potápěčům a dalším, kteří pobývají na moři a na pobřeží (podrobněji v článku: Jachtaři si mohou stáhnout bezplatnou aplikaci "Nautický informační servis").


Zdroj informací:

  • Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture: www.mppi.hr

Mohlo by vás zajímat