Nová atrakce pro potápěče: podmořská "Křížová cesta" u Trogiru

Začátkem dubna byla na mořské dno nedaleko Trogiru instalována poslední socha jedinečného tematického parku "Křížové cesta" (Via Crusis).

Chorvatsko... Články ... Aktuality ... Nová atrakce pro…
Publikováno: 24.05.2018

Začátkem dubna byla na mořské dno nedaleko Trogiru instalována poslední socha jedinečného tematického parku "Křížové cesta" (Via Crusis). Devítimetrová socha Krista vážící deset tun představuje čtrnácté, tedy poslední zastavení "Křížové cesty" – Zmrtvýchvstání Krista (Vzkříšení).

Projekt "Křížová cesta" pod mořem je projekt opravdu jedinečný a nemá ve světě obdoby. Autory záměry vybudování této atrakce na mořském dně i její realizace jsou dva muži, pocházející ze dvou úplně odlišných prostředí. Jeden z nich, Joško Kandija, je profesionální potápěč a majitel potápěčského centra Blue Nautica z Trogiru a druhý je Valentino Valent, umělec – keramik a sochař, majitel keramické dílny Lončarstvo Val z Petrinje. Pocházejí ze dvou různých světů, ale spojil je jeden cíl: "Křížová cesta".

Všech čtrnáct zastavení (výjevů) této cesty Ježíšova utrpení se nachází na mořském dně v zátoce Jelinak u osady Vinišće, jižně od letoviska Marina, dvě námořní míle od Trogiru. Celkem padesát dva soch zhotovených z ekologického betonu je postaveno v hloubce přibližně deset metrů. Křížová cesta je tedy vhodná jak pro zkušené potápěče, tak začátečníky.

Autoři projektu získali souhlas katolické církve a všechna povolení od obce Marina i Splitsko-Dalmatské župy. S realizací začali již v loňském roce, kdy byly v srpnu umístěny sochy prvního zastavení Křížové cesty – Odsouzení Krista. Také plánují, že v noci bude tento pozoruhodný podmořský park osvětlen, aby se tak potápěči mohli k němu potápět a prohlédnout si jej i v noci, kdy bude celá scenérie ještě působivější.

Informace: Blue Nautica

Vstup do On-Line katalogu CK Vítkovice Tours: Trogir


Zdroj informací:


Nejbližší zajímavá místa

Mohlo by vás zajímat