Zadarské divadelní léto nabízí i atraktivní jazzové a bluesové koncerty

V hudebním bloku zvaném "Zadar Jazz & Blues" se letos objeví zajímavá jména světové jazzové a bluesové scény, například indický perkusista Trilok Gurtu nebo africká zpěvačka Dobet Gnahoré z Pobřeží slonoviny.

Chorvatsko... Články ... Aktuality ... Zadarské divadelní…
Publikováno: 29.06.2018

"Zadarské divadelní léto" (Zadarsko kazališno ljeto) je tradiční kulturní festival, který se koná již dvacet tři let v Zadaru, hlavním centru severní Dalmácie. Zahrnuje nejen činoherní a taneční představení, ale také koncerty jazzové a bluesové hudby. Představení a koncerty jsou uváděny na několika scénách města v souladu s jeho kulturně historickou atmosférou.

Festival začínal jako činoherní přehlídka, která spočívala výhradně na chorvatském repertoáru uváděných představení v podání zadarských nebo hostujících souborů. Postupně se však koncepce měnila. Především se program se rozšířil jak o zahraniční dramatická a hudebně scénická představení, tak o koncerty současné hudby s cílem obohatit dosavadní turistickou a kulturní nabídku města Zadaru.

Letošní 24. Zadarské divadelní léto se bude konat od 29. června do 2. srpna. Ve třinácti dramatických a tanečních představeních z domácího i zahraničního divadelního repertoáru se představí se soubory ze Zadaru, Záhřebu, Splitu, Virovitice a Slovinska. Některé se uskuteční pod širým nebem v krásném prostoru lapidária Národního muzea (Lapidarij Narodnog muzeja), které sousedí s románským kostelem sv. Chrysogona, jiné zase na scéně Loutkového divadla Zadar (Kazalište lutaka Zadar).

V hudebním bloku zvaném "Zadar Jazz & Blues" se letos objeví zajímavá jména světové jazzové a bluesové scény, například indický perkusista Trilok Gurtu nebo africká zpěvačka Dobet Gnahoré z Pobřeží slonoviny. Všechny tři koncerty proběhnou v Muzeu antického skla (Muzej antičkog stakla), vždy od 21.30 hod.

Historie divadla v Zadaru je stará již tisíc let. Jeho počátky sahají do 11. století, kdy se tu uváděla první chorvatská středověká liturgická dramata a obřadní hry v latině, a to Visitatio sepulchri a Tractus stellae.

Své první skutečné divadlo získal Zadar v roce 1783. Nazývalo se "Teatro Nobile" (Šlechtické divadlo) a nacházelo se na místě, kde je dnes Chorvatské národní divadlo (Hrvatsko narodno kazalište). Exteriér i interiér divadla důstojně reprezentoval tehdejší postavení Zadaru jako hlavního města Dalmácie.

Informace o programu: Hrvatsko narodno kazalište

Vstup do On-Line katalogu CK Vítkovice Tours: Zadar


Zdroj informací:


Mohlo by vás zajímat