V Crikvenici se uskuteční tradiční plavecký maraton Šilo – Crikvenica

Plavecký maraton Šilo – Crikvenica, který se poprvé konal v roce 1910, je nejstarší maraton v Chorvatsku i na celém Jadranu.

Chorvatsko... Články ... Aktuality ... V Crikvenici se…
Publikováno: 14.08.2018

Plavecký maraton Šilo – Crikvenica (Plivački maraton Šilo – Crikvenica), který se poprvé konal v roce 1910, je nejstarší maraton v Chorvatsku i na celém Jadranu. Pořádá se již tradičně 15. srpna na svátek Nanebevzetí Panny Marie, patronky města a lázeňského letoviska Crikvenica.

Trasa závodu vede z obce Šilo na protilehlém ostrově Krku, kam jsou závodníci z místa registrace v Crikvenici přepraveni loděmi, do Crikvenice, kde je u plaveckého bazénu u městského přístavu cíl celého závodu. Plavci musí zdolat náročnou trasu dlouhou 3 500 metrů přes Vinodolský průliv (Vinodolski kanal).

Crikvenického maratonu se mohou zúčastnit jak vrcholoví sportovci, tak rekreační plavci a milovníci dálkového plavání. O tom, že věk není pro závod až tak limitující, svědčí údaje ze seznamu přihlášených: nejmladšímu je devět let a nejstaršímu sedmdesát sedm let.

Ženy i muži závodí současně, ale výsledky se hodnotí v osmnácti různých kategoriích (nejlepší mužský a ženský výkon, nejlepší výkony ve stanovených věkových kategoriích pro muže a pro ženy atd.).

Organizátoři závodu doufají, že se letos podaří překonat rekord z loňského roku, kdy se závodu zúčastnilo 463 plavců ze třinácti zemí, a to z Rakouska, České republiky, Slovenska, Francie, Německa, Maďarska, Itálie, Ruska, Slovinska, dokonce až z Austrálie a Hongkongu. Šampionem se stal závodník z chorvatského Splitu Grgo Mujan, který zvítězil časem 41:30 min.

Informace o 108. ročníku plaveckého maratonu Šilo - Crikvenica: Turistické sdružení města Crikvenice

Vstup do On-Line katalogu CK Vítkovice Tours: Crikvenica


Zdroj informací:


Mohlo by vás zajímat