Navštivte historický festival "Giostra" v Poreči

Giostra se tematicky vrací do dávné minulosti Poreče, především do 18. století. Návštěvníci uvidí rytířský turnaj, šermířské souboje, ohnivé show, vystoupení bubeníků...

Chorvatsko... Články ... Aktuality ... Navštivte…
Publikováno: 30.08.2018

V populárním istrijském letovisku Poreč se koná již dvanáctý ročník historického festivalu "Giostra" (Povijesni festival Giostra), který se tematicky vrací do dávné minulosti Poreče, především do 18. století. Podle dokumentů z místního vlastivědného muzea se v roce 1672 pořádala v porečských ulicích lidová slavnost "Fiera franca triduana". Její účastníci soutěžili ve střelbě z kuše, v různých tancích a hrách, ale hlavní atrakcí slavnosti byl rytířský turnaj s názvem "Giostra".

Poreč
Poreč

Festival se letos koná od 7. do 9. září. Jeho velmi aktivním organizátorem je Spolek přátel Giostry (Društvo prijatelja Giostre), sdružující nyní na přes dvě stovky občanů Poreče. Ve spolupráci s dalšími porečskými a istrijskými spolky připravuje bohatý program celé slavnosti, např. rytířský turnaj, šermířské souboje, ohnivé show, vystoupení bubeníků, divadelní představení prezentující porečské legendy na základě informací a údajů z městského archivu, vystoupení barokního tance, gastronomický program zaměřený na kuchyni té doby, historické trhy a program pro děti, který seznamuje s životem dětí před 300 lety.

V pátek 7. září v 19.15 hod. vyjde průvod 250 účinkujících v dobových kostýmech a hostujících historických souborů z Chorvatska, Itálie a Slovinska, projde trasou z nábřeží (Riva) ulicí Decumanus na Náměstí Svobody (Trg Slobode) a dále do zátoky Peškera (severně od historického centra), kde se bude ve 20. hod. konat slavnostní zahájení s ohňostrojem. Na tři dny slavnostně vyzdobené město ožije pestrým hudebně-zábavním programem, který bude trvat od rána až do noci. A jako na žádné historické slavnosti nebudou ani v Poreči chybět dámy v bohatých róbách, urození pánové i prostý lid, středověcí řemeslníci se svými výrobky, žongléři, kejklíři, hudebníci, tanečníci a baviči všeho druhu. V místních restauracích bude možno ochutnat nejrůznější dobroty připravených podle starých receptů. Nejatraktivnějším představením jistě bude v sobotu večer rytířský turnaj, v němž jezdci na koních budou soutěžit v hodu kopím na cíl podle pravidel z roku 1745. Závodiště bude postaveno v zátoce Peškera.

Program festivalu Giostra: www.giostra.info

Vstup do On-Line katalogu CK Vítkovice Tours: Poreč


Zdroj informací:

  • Turistické sdružení města Poreče (Turistička zajednica grada Poreča): www.to-porec.com
  • Historický festival Giostra (Povijesni festival Giostra): www.giostra.info

Nejbližší zajímavá místa

Mohlo by vás zajímat