Tradiční středověká slavnost v Šibeniku již tento víkend

Ve dnech 7. až 9. září se budou konat již počtrnácté ve starobylém Šibeniku "Trhy ve středověkém Šibeniku".

Chorvatsko... Články ... Aktuality ... Tradiční středověká…
Publikováno: 07.09.2018

Ve dnech 7. až 9. září se budou konat již počtrnácté ve starobylém Šibeniku "Trhy ve středověkém Šibeniku" (Sajam u srednjevjekovnom Šibeniku). Je to velká akce zahrnující nejen vlastní trhy, ale i bohatý kulturní a zábavní program. Jeho pořadatelé usilují o to, aby na tři dny ožily šibenické ulice, uličky, schodiště a náměstí středověkou atmosférou, kterou tu vytvoří urození rytíři, městská honorace, řemeslníci, pouliční baviči i prostý lid. Má hlavně ukázat způsob života, práce, zábavy a gastronomie v Šibeniku v době, kdy byl Šibenik největším chorvatským městem.

Šibenik
Šibenik

Hlavní program začne v pátek v 17.30 hod. na náměstí před městskou radnicí a katedrálou sv. Jakuba (Trg Republike Hrvatske) vystoupením žonglérské skupiny "Artistika" a soubojem historické skupiny "Vitezi Beleg volka" (Rytíři Bílého vlka) ze Slovinska. Slavnostní zahájení proběhne ve 20.30 hod. a poté projde městem průvod všech účastníků. Ve 21 hod. se městem rozezní slavnostní salva z děl postavených na nábřeží. ve 21 hod. vystoupí skupina "Ujedinjena plemena" (Spojené rody), která předvede středověkou hudební, taneční a ohňovou show. Závěr programu bude patřit vystoupení slavné rytířske skupiny "Moreška" z Korčuly s představením Bitva dobra proti zlu.

Sobotní program začne v 11 hod. hod. slavnostním průvodem "Šibenické městské stráže" (Šibenska gradska straža) a všech účastníků v historických kostýmech ulicemi a náměstími Šibeniku. Průvod vyvrcholí přesně v poledne další salvou z děl. Pak bude následovat bohatý program před radnicí, kde se v průběhu dne představí celá řada historických hudebních, artistických a tanečních souborů, např. "Artistika", "Moreška", "Vitezi Belega Volka", "Ujedinjena plemena" a "Sv. Mihovil". Večer ve 21 hod. vypukne velká podívaná - "Námořní bitva" (Pomorska bitka) Šibenické městské stráže s hosty.

Podobný program včetně průvodu tentokrát za účasti dětí a atraktivních vystoupení bude následovat i v neděli od 10.30 hod. Celá slavnost bude zakončečna ve 13.30 hod. salvou z děl.

A na středověké slavnosti samozřejmě nebudou chybět od začátku až do konce stánky s rozmanitými rukodělnými výrobky a bohatá pouliční zábava. Budou tu k vidění ukázky středověké řemeslné výroby, a to zpracování dřeva, kovů, tkanin, slámy, kamene, keramiky aj. Tradičně největší zájem návštěvníků bude však jistě patřit gastronomickým specialitám a ochutnávkám různých nápojů.

Šibenik
Šibenik, náměstí před katedrálou sv. Jakuba

Informace: Program středověkých trhů

Vstup do On-Line katalogu CK Vítkovice Tours: Šibenik-Solaris


Zdroj informací:


Mohlo by vás zajímat