Počet turistů na Jadranu výrazně stoupá

K dnešnímu dni Chorvatsko eviduje téměř 2,2 miliony návštěvníků a 12 milionů noclehů za rok 2020

Chorvatsko... Články ... Aktuality ... Počet turistů na…
Publikováno: 10.07.2020

Za prvních šest měsíců letošního roku přijelo do Chorvatska 1,6 milionu turistů, kteří tu strávili 7,7 milionu noclehů. Představuje to pouhých třicet procent loňských výsledků za stejné období loňského roku.

Více hostů přijelo na severní Jadran, což je dáno lepší dostupností ze sousedních i středoevropských zemí. Zatímco se v istrijské Rovinji minulou sobotu ubytovalo 13 tisíc turistů, v jihodalmatském Dubrovníku jich bylo jen 2,5 tisíce.

Jižní regiony vykazují nižší návštěvnost, např. Splitsko-dalmatská župa je za první půlrok na dvaceti procentech loňských čísel. Situace se postupně lepší návratem leteckých linek na splitské letiště. Jen za minulý víkend přistálo na splitském letišti 10 000 turistů, zatímco za celý červen jich bylo pouhých 28 000. Očekává dalších čtyřicet přímých leteckých linek. Nejnovější statistické výsledky ukazují v tomto regionu na velký nárůst v prvním týdnu července: bylo zaregistrováno 400 000 noclehů, oproti milionu noclehů za celých šest měsíců letošního roku.

Nejvíce turistů dorazilo za první půlrok ze Slovinska (288 tisíc), Německa (253 tisíc), Rakouska (101 tisíc), České republiky (70 tisíc) a Itálie (59 tisíc). Velká většina těchto návštěvníků připadá na měsíc červen, například turistů z České republiky přijelo v tomto měsíci 66 tisíc.

Počet turistů v posledních dnech výrazně stoupá: k dnešnímu dni Chorvatsko eviduje téměř 2,2 miliony návštěvníků a 12 milionů noclehů za rok 2020.


Vstup do On-Line katalogu CK Vítkovice Tours: Chorvatsko


Zdroj informací:

  • Ministerstvo cestovního ruchu Chorvatské republiky (Ministarstvo turizma Republike Hrvatske): www.mint.gov.hr
  • Chorvatské turistické sdružení (Hrvatska turistička zajednica): www.chorvatsko.hr

Mohlo by vás zajímat