Letošní slavnost se odehrávala na 3 místech. Zapojily se vesnice Brijesta a Luka (na poloostrově Pelješac), a Bistrina (na pevnině). V každé z těchto lokalit se mezi 11-16 hodinou odehrávala ochutnávka čerstvých ústřic, která byla doprovázena ochutnávkou místních tradičních vín jako jsou Postup, Dingač, Pošip či Rukatac. Samozřejmostí byla živá kapela s harmonikou. V Brijstě byl také bohatý program pro děti. Mohly si například ze skořápek ústřic vytvořit šperk.
A jak probíhá konzumace takových čerstvých ústřic? Velice jednoduše. Ihned, jak je ústřice vylovená z moře, otevře se speciálním nožem k tomu určeném, odřízne se od skořápky, zakápne citronem a vsaje do úst. Samozřejmostí je zajezení vekovým chlebem a zapití kvalitním vínem. K ústřicím se více hodí víno bílé, ale vzhledem k tomu, že je Pelješac kolébkou těch nejlepších chorvatských červených vín (Dingač, Postup), častokrát jsou tedy upřednostňována vína červená. O ústřicích se traduje, že jsou silným afrodiziakem.
Malostonský záliv je jedním z míst na jihu Chorvatska, který se specializuje na chov těchto ústřic. „Malostonska kamenica“ získala v roce 2020 evropské chráněné označení původu a stala se 28. chorvatským výrobkem s chráněným názvem v Evropské unii. Je zapsána v rejstříku chráněných označení původu a chráněných zeměpisných označení a je chráněna v celé Evropské unii a zaručuje spotřebiteli nákup autentického produktu.
Zdroje:
https://www.ston.hr/?u=malostonska-kamenica-dobila-zasticenu-oznaku-izvornosti&l=hr&ispis=novosti&novost=154
https://www.youtube.com/watch?v=UMhmB6HUUeE
Photo by: Lucia Pucl