Stejně
jako každý rok tak i letos, toto období roku patří sběratelům oliv a
mandarinek. Sběratelé tak navazují na ukončený sběr hroznů, kdy jim již ve sklepích
(konobách) probublává nově vylisované mladé víno a všude kolem jde vůně z čerstvě
vypálené rakie (pálenky z hroznových slupek).
Sběr
oliv se tradičně koná od konce října do druhé poloviny listopadu. To, kdy se
přesně začne sbírat, záleží na mnoha faktorech: jak deštivé či suché bylo léto,
aktuálním počasí a lokalitě, kde olivy rostou. Přáním všech pěstitelů je, aby alespoň
měsíc před sběrem oliv zapršelo, a poté aby nastalo období suchého a poměrně teplého
podzimu. A než začnou zimní plískanice, aby bylo hotovo.
Oliva
je velmi vděčný strom. Po zasazení je potřeba počkat nejméně 5 let, než začne
dávat plody, ale poté vyžaduje minimální pozornost a práci kolem ní a můžete se
těšit, že každý rok sklidíte, menší či větší množství oliv.
Buža
a oblica jsou nejčastější a nejrozšířenější autochtonní druhy oliv v
Chorvatsku. Olivovníky v Chorvatsku najdete od nejzápadnějších částí
istrijského regionu, podél jaderského moře, včetně všech větších a mnohých
menších ostrovů až po východní hranice dubrovnického regionu, všude se pěstují
olivy.
Plod
olivovníků je nejdříve zelený, poté přechází přes žlutou a oranžovou barvu až
do černé. Neexistují tedy odrůdy olivy zelené a černé, nýbrž olivy černé jsou
již plně zralé. Pěstovatelé však nemohou čekat, až oliva zčerná, neboť by tím
ztrácela na kvalitě výsledného olivového oleje, bylo by jej málo. Nejvíce oleje
získáte z oliv drobnějších a zelených. Může se však stát, že oleje z takovýchto
oliv budou nahořklé, čemuž však pěstitelé, obzvláště na istrijském poloostrově,
dávají přednost. V Dalmácii se dává přednost olejům z vyzrálejších oliv,
které mají pikantní až pálivý nádech.
A jak správně olivový olej používat, aby měl
všechny ty zdravé a léčivé vlastnosti? Zásadně za studena. Do salátů, na ryby i
maso, ale pozor, až po jejich ugrilování se maso, zelenina či ryba olejem
zalévají! Dále do vařené zeleniny, jako dochucovadlo a nosič chuti, opět za
studena.
Olivy
se zpracovávají i samostatně, nejen jako plod k vylisování oleje. V Chorvatsku
můžete vyzkoušet například pečené olivy na rozmarýnu. Že jste o něčem takovém
ještě neslyšeli? Ani se není čemu divit. Nejedná se o žádnou velkovýrobu, ale o
produkt v malém množství, doma, v rodině či nějaké eko farmě. Zralé
černé olivy se nejdříve vaří v mořské vodě, aby se zbavily hořkosti, poté
se pokládají na pečící papír a pečou v troubě s rozmarýnem. Výsledek
se dává do lahviček a zakapává olivovým olejem. To Vám je páni dobrota,
doporučujeme všem vyzkoušet.
Zde můžete shlédnout, jak probíhal letošní sběr oliv v Drveniku, kam jsme byli pozváni majiteli oblíbeného Holiday resortu Antonija, Oliva, Triton. Cestovní kancelář Travel Family obdržela oficiálně svůj první olivový strom, který jsme po sklizni společně pokřtili.
Více o
olivovém oleji najdete v těchto článcích:
https://www.chorvatsko.cz/tema/olivovyolej.html
https://www.chorvatsko.cz/aktual/160112-olivovy-olej-z-ostrova-cresu-ma-spickovou-kvalitu.html
https://www.chorvatsko.cz/cs/istrijsky-olivovy-olej-slavi-uspechy-na-svitovych-soutezich/