Dozrávající olivy |
Podle oficiálních údajů roste v Chorvatsku přibližně půl milionu olivovníků a ještě jednou tolik se plánuje zasadit před jeho vstupem do Evropské unie. Sklizeň a zpracování oliv probíhá každoročně v říjnu, měsíci oliv. V tomto mimosezónním období, kdy se hlavní prázdninový zájem o přímořské destinace citelně snížil, se pracovníci v cestovním ruchu snaží přilákat návštěvníky k účasti na této atrakci a organizují slavnosti, které probíhají ve znamení oliv tzv. „fešte od maslina„.
Nejznámější „dny oliv“ (dani maslina), spojené s gastronomickou soutěží „Zlatá oliva“ (Zlatna maslina), se konají již patnáct let v Punatu na ostrově Krku, kde se zařadily mezi tradiční turistické produkty zdejší nabídky. Stovky turistů z Itálie, Německa a Rakouska přijíždí vždy začátkem října na několikadenní pobyty a aktivně se účástní sběru oliv v olivových hájích, jejich zpracování v lisovnách oleje a následné degustace. V restaracích a hotelech jsou pro ně připraveny speciální menu, připravené výhradně na olivovém oleji nebo s jeho přídavkem.
Brijunské ostrovy, starý olivovník |
Letos poprvé zorganizovala atrakci pro turisty Správa Národního parku Brijuni. Na slavnosti s přehlídkou místních krojů a tradiční hudbou mohly děti z několika evropských zemí očesávat deset olivovníků. Trvalo jim to dvě hodiny. Olivy pak byly lodí převezeny do lisovny a večer čekal malé sběrače zvláštní dárek – lahvička s 2 dcl brijunského olivového oleje.
Na Brijunských ostrovech roste kolem 400 olivovníků a mezi nimi drží primát strom starý 1 600 let, který patří k nejstarším exemplářům ve Středomoří. Je zajímavé, že stále ještě plodí. Letos „stara maslina“ urodila 98 kg plodů, z nichž bylo vyrobeno 14 litrů oleje.
Zdroj informací: