Ostrov Sušac
Sušac je nevelký ostrov, který na mapě najdeme mezi Lastovem, Visem a přístavem Vela Luka na Korčule. Patří k Lastovskému souostroví. Na Lastovo je to však necelých 13 námořních mil, na Vis stejně daleko. Jeho rozloha činí asi 6 km2 a zdvihá se do výšky 239 metrů, kterou dosahuje stejnojmenný vrch ve střední části ostrova. Z dálky to vypadá, jako by se Sušac skládal ze dvou ostrovů. Jeho podstatně nižší jihozápadní část je totiž spojena se zbytkem ostrova nízkou pevninskou převlakou.
Na jihozápadního mysu (Rt Kanula) ostrova stojí jako působivá dominanta bílých pobřežních útesů kamenný maják. Skály pod ním spadají kolmo do moře, které je až do 30 metrů průzračné. Skalní stěny však pokračují dále do velkých hloubek a jsou porostlé již vzácnými červenými korály. Kvůli velké hloubce se však potápění k nim nedoporučuje. Od majáku se otevírá výhled na nekonečné otevřené moře.
Vnější podoba majáku, který tu postavili v roce 1878 Rakušané, se od dob jeho postavení nezměnila. Dnes je jediným ubytovacím zařízením na ostrově. Uvnitř prošel velkou přestavbou, odpovídá dnes standardu tříhvězdičkového hotelu a již po několik let se v jeho dvou apartmánech v prvním poschodí mohou ubytovat turisté - milovníci moře, ticha, vodních sportů i dobrodružství. Maják má vlastní cisternu s vodou a elektřinu dodávají solární kolektory.
O příjemný pobyt se starají čtyři strážci majáku, kteří bydlí v přízemí. Jsou i zkušenými znalci zdejších vod a jejich rybího bohatství a ochotně poradí, kde lze ulovit výborné zubatce, kranase, langusty nebo některého z měkkýšů, jimiž jsou zdejší vody proslulé. Jejich rady pokud jde o potápění a podmořské bohatství fauny a flory, stejně jako podmořské jeskyně a podmořské stěny, ocení zde každý sportovní rybář a potápěč, zkušený sportovec i začátečník.
Ale ještě jeden muž chybí do uvedeného počtu pěti obyvatel ostrova. Je jím pastýř ovcí, který se tu stará o stádo 300 ovcí a 50 koz. Návštěvníci ostrova, kteří rybí maso nemusí nebo jsou jím již přejedeni a chtějí změnu, ti mohou holdovat jehněčímu masu upravenému na různé způsoby nebo výtečným sýrům, které pastýř vyrábí. Jak maso ovcí a koz, tak i mléko a mléčné výrobky z něj mají zvláštní, velmi příjemnou chuť, danou pastvou ovcí na zdejších bylinách, na kterých se usazují vypařené mořské soli.
"Robinzoni" jsou na Sušac přepravováni motorovým člunem z přístavu Vela Luka na ostrově Korčula. Plavba trvá cca 1 hod.45 min.