Oceněné víno "Plavac Hvar" |
V polovině listopadu letošního roku byly ve Splitu oficiálně představeny produkty, které podle rozhodnutí nejvyšších chorvatských orgánů získaly status "chorvatské ostrovní produkty".
Získat toto označení je pro výrobce či pěstitele z jadranských ostrovů prestižní záležitostí, neboť je zárukou autochtónnosti, kvality a v neposlední řadě i exkluzivity.
Hlavním účelem akce je další propagace jadranských ostrovů, které si získaly a stále získávají mimořádnou oblibu u zahraničních návštěvníků. Vždyť každý pátý turista přijíždějící na Jadran navštíví alespoň jeden z jeho ostrovů.
Chorvatská republika podnikla v posledních letech četná významná opatření, která měla podstatně zvýšit jak kvalitu života tamějších obyvatel, vytvořit podmínky pro další rozvoj ostrovů a zastavit odliv jejich obyvatel na pevninu, tak i zlepšit podmínky pro zahraniční turisty, kteří na ostrovech tráví svou dovolenou. Výrazně se tak zkvalitnily dopravní možnosti na ostrovy - rozšířil se počet lodních i trajektových spojů, byla obnovena flotila provozující dopravy na ostrovy, byly rekonstruovány přístavy a přístaviště aj. Bylo zlepšeno zásobování pitnou vodou a řeší se problémy s odpadními vodami. S úspěchem byl např. uveden v život i program podpory podnikatelské činnosti na ostrovech a vytvoření nových pracovních příležitostí.
Seznam výrobců, kterým Ministerstvo moře, cestovního ruchu, dopravy a rozvoje udělilo právo používat pro své produkty označení "chorvatský ostrovní produkt":
Primorsko-goranská župa:- Zemědělské družstvo Gospoja (Poljoprivredna zadruga Gospoja), Vrbnik, ostrov Krk: Žlahtina Toljanić - jakostní víno (kvalitetno vino),
- Zemědělské družstvo Vrbnik (Poljoprivredna zadruga Vrbnik), Vrbnik, ostrov Krk: Zlatá vrbnická žlahtina - jakostní víno (Zlatna vrbnička žlahtina - kvalitetno vino).
- Spolek pažských krajkářek (Društvo paških čipkarica) "Frane Budak", Pag, ostrov Pag: Pažská krajka (Paška čipka),
- Sirena - Malá sýrárna (Sirena - Mala sirana), Kolan, ostrov Pag: Pažský sýr (Paški sir),
- Pažská sýrárna (Paška sirana), Pag, ostrov Pag: Pažský sýr (Paški sir),
- Klášter sv. Markéty (Samostan sv. Margarite), Pag, ostrov Pag: Pažský preclík (Paški baškotin).
- Brač jemná mýdla (Brač fini sapuni), Postira, ostrov Brač: Bračská jemná mýdla (Brac fini sapuni),
- Sardina d.d., Postira, ostrov Brač: Sardi rybí konzervy (Sardi riblje konzerve),
- Zemědělské družstvo a vinařství Svirče (Poljoprivredna zadruga i vinarija Svirče), Vrbanj, ostrov Hvar: Plavac Hvar - jakostní víno (kvalitetno vino),
- Zemědělské družstvo a vinařství Svirče (Poljoprivredna zadruga i vinarija Svirče), Vrbanj, ostrov Hvar: Ivan Dolac - víno s přívlastkem, barrique a archívní víno (vrhunsko vino, barrique i arhivsko vino).
Pohled z vrcholu ostrova Brače (Vidova gora) na ostrov Hvar |
- FANITO, Sdružení pro zemědělskou výrobu a obchod (Obrt za poljoprivrednu proizvodnju i trgovinu), Vela Luka, ostrov Korčula: Torkul - extra panenský olivový olej (ekstra djevičansko maslinovo ulje),
- Zemědělské družstvo Jednota (Poljoprivredna zadruga Jedinstvo), Smokvica, ostrov Korčula: Pošip Korčula - jakostní víno (kvalitetno vino),
- Zemědělské družstvo Jednota (Poljoprivredna zadruga Jedinstvo), Smokvica, ostrov Korčula: Pošip Smokvica - víno s přívlastkem (vrhunsko vino),
- Zemědělské družstvo Jednota (Poljoprivredna zadruga Jedinstvo), Smokvica, ostrov Korčula: Rukatac Smokvica - víno s přívlastkem (vrhunsko vino),
- Zemědělské družstvo Pošip (Poljoprivredna zadruga Pošip), Čara, ostrov Korčula: Pošip - víno s přívlastkem (vrhunsko vino),
- BLATO 1902, Blato, ostrov Korčula: Plavac Blato - jakostní víno (kvalitetno vino),
- BLATO 1902, Blato, ostrov Korčula: Korčulanka - jakostní víno (kvalitetno vino),
- BLATO 1902, Blato, ostrov Korčula: Marco Polo - extra panenský olivový olej (ekstra djevičansko maslinovo ulje),
- o Zemědělské družstvo a vinařství Dingač (Poljoprivredna zadruga i vinarija Dingač), Potomje, poloostrov Pelješac: Plavac - jakostní víno (kvalitetno vino),
- Zemědělské družstvo a vinařství Dingač (Poljoprivredna zadruga i vinarija Dingač), Potomje, poloostrov Pelješac: Pelješac - jakostní víno (kvalitetno vino),
- Zemědělské družstvo a vinařství Dingač (Poljoprivredna zadruga i vinarija Dingač), Potomje, poloostrov Pelješac: Dingač - víno s přívlastkem, barrique a archívní víno (vrhunsko vino, barrique i arhivsko vino),
- Zemědělské družstvo a vinařství Dingač (Poljoprivredna zadruga i vinarija Dingač), Potomje, poloostrov Pelješac: Postup - víno s přívlastkem a archívní víno (vrhunsko vino i arhivsko vino).
Poloostrov Pelješac, strmé jižní pobřeží je domovem vín postup a dingač |
Zdroj informací:
- Ministerstvo moře, cestovního ruchu, dopravy a rozvoje (Ministarstvo mora, turizma, prometa i razvitka): www.mmtpr.hr