Pršut |
Chorvatské ministerstvo zemědělství oznámilo v polovině letošního dubna, že pršut z ostrova Krku získal jako první chorvatský výrobek registraci "chráněné zeměpisné označení" na seznamu Evropské unie a je tak chráněn na společném evropském trhu.
Výroba Krckého pršutu (Krčki pršut) je omezena výhradně na území ostrova Krku. Krcký pršut je masný výrobek z vepřové kýty, nasolený mořskou solí s přídavkem koření, sušený na vzduchu bez uzení a podrobený procesu zrání a sušení po dobu nejméně jednoho roku. Specifičnost krckého pršutu spočívá v dovednosti, zručnosti a znalostech při jeho výrobě, v původních výrobních recepturách a v mnohaletém věhlasu tohoto výrobku.
Evropská unie rozlišuje tři druhy registrací: "chráněné zeměpisné označení", "chráněné označení původu" a "tradiční zaručená specialita". První dvě jmenované známky zaručují, že se výrobek zcela nebo částečně vyrábí v určité zeměpisné oblasti. Celkem je na evropském seznamu registrováno přibližně tisíc výrobků.
Na podzim loňského roku získal evropskou registraci "chráněné označení původu" Istrijský pršut (Istarski pršut) a další tři žádosti v této kategorii čekají na schválení, a to výrobky: extra panenský olivový olej z Cresu (ekstradjevičansko maslinovo ulje Cres), mandarinky z ústí Neretvy (neretvanska mandarina) a kyselé zelí z Ogulinu (ogulinski kiseli kupus).
Více informací o pršutu najdete v článku: Co je to vlastně pršut?
Zdroj informací:
- Slobodna Dalmacija: www.slobodnadalmacija.hr