Na Brijunských ostrovech bylo otevřeno návštěvnické centrum

Na Brijunských ostrovech bylo otevřeno nové prezentační a naučné středisko pro návštěvníky, které moderním způsobem prezentuje přírodní a kulturní hodnoty Brijunského souostroví. Nachází se na ostrově Veliki Brijun v budově zvané "Kuća za brodice".

Chorvatsko... Články ... Aktuality ... Na Brijunských…
Publikováno: 12.02.2016

V prosinci loňského roku bylo na Brijunských ostrovech otevřeno nové prezentační a naučné středisko pro návštěvníky. Nachází se na ostrově Veliki Brijun v budově zvané "Kuća za brodice" či "Čamčarnica" (Loděnice). Toto centrum prezentuje moderním způsobem přírodní a kulturní hodnoty Brijunského souostroví, které bylo již v roce 1983 vyhlášeno národním parkem.

Na projektu v hodnotě 9 milionu kun se finančně podílela řada subjektů, především chorvatské Ministerstvo ochrany životního prostředí a přírody prostřednictvím projektu "Integrace do Evropské unie Natura 2000", Správa Národního parku Brijuni a Fond pro ochranu prostředí a energetickou účinnost.

Brijuni
Brijunské ostrovy

V návštěvnickém centru je osm místností a v každé z nich se prezentuje určitá část přírodního, historického a kulturního bohatství Brijunských ostrovů, a to nejmodernějšími technickými prostředky. Je možno se například seznámit s brijunskou faunou a florou, architekturou, historií, podmořským životem u ostrovů.

Sama "Kuća za brodice" má už starou historii – pochází z roku 1902. Secesní dům dal postavit majitel Brijunských ostrovů, rakouský průmyslník Hans Kupelwieser, který z Brijunských ostrovů vytvořil malý ráj a luxusní letovisko pro boháče z celé Evropy. Dům byl mladým rakouským architektem Eduardem Kramerem koncipován jako obytný dům i jako loděnice (Boothaus). Při stavbě se tehdy poprvé v Rakousku použil armovaný beton. Po třicet let v něm ordinoval a s rodinou bydlel brijunský lékař Otto Lenz. Od konce druhé světové války až do roku 1965 sloužila jako sídlo správy ostrovů. V roce 1965 tu byly instalována přírodovědné sbírka a od roku 1986 nebyla budova využívána. O roku 2012, kdy byla dokončena rekonstrukce budovy, sloužila pro pořádání příležitostných výstav, například k vystavování studentských prací, které vznikaly v průběhu Mezinárodní dílny fortifikační architektury, která na Brijunech probíhá již čtrnáct let.

Brijuni
Brijunské ostrovy, vykopávky římské vily
v zátoce Verige

Brijunské ostrovy tak získaly atraktivní inovativní prostor, který přispěje k lepší informovanosti turistů o kulturních a přírodních krásách této výjimečné lokality.

Východiskem pro návštěvy je přístav ve Fažaně (8 km severozápadně od Puly), odkud vyplouvají lodě správy Národního parku Brijuni.

Vstup do On-Line katalogu CK Vítkovice Tours: www.ckvt.cz


Zdroj informací:

Nejbližší zajímavá místa

Mohlo by vás zajímat