Split chce zpřístupnit další část hradeb Diokleciánova paláce

Po zpřístupnění severní zdi Diokleciánova paláce se město Split rozhodlo zahájit obnovu jižní části východní zdi Diokleciánova paláce.

Chorvatsko... Články ... Aktuality ... Split chce…
Publikováno: 11.03.2016

Po zpřístupnění severní zdi Diokleciánova paláce (podrobněji v článku: Konečně se mohou turisté projít po hradbách Diokleciánova paláce) se město Split rozhodlo zahájit obnovu jižní části východní zdi Diokleciánova paláce, tedy části hradeb při Hrvojově ulici (Ulica Hrvoja Vukčića Hrvatinića), která končí u splitské tržnice. Vypracování studie obnovy zadalo architektu Vojnovićovi a ateliéru Neir. Je třeba připomenout, že se jedná o dnes nejzanedbanější část paláce.

Split
Split, v popředí jihovýchodní věž hradeb
Diokleciánova paláce

Podle záměru splitských radních má být rekonstruována stezka v hradbách původně určená pro stráž. První na řadu má přijít obnova východní zdi a zamezení dalšího chátrání a opadávání zdiva. Po jeho obnově je pak třeba stezku zabezpečit tak, aby jí zájemci mohli procházet a prohlédnout si ji. Není to jednoduchý úkol, neboť na několika místech je zeď v kritickém stavu a je citelně poškozena. Studie má být východiskem pro další projektování.

Studie se dotkne i zchátralé budovy v přilehlé Lukačićově ulici uvnitř hradeb. Ta byla původně určena k demolici, nyní se však předpokládá její sanace. Současně proběhne pod budovou průzkum posledních několika desítek metrů východního křídla palácového sklepení (podrobněji v článku: Sklepení Diokleciánova paláce ve Splitu). Zváží se i obnova středověkých schodišť, která vedla na východní vnitřní zeď.

Split
Split, Stříbrná brána Diokleciánova paláce

Jihovýchodní věž by se měla stát hlavním bodem pěší stezky po hradbách. Pro zprůchodnění celé jižní části východní zdi je však problémem, že nad Stříbrnou branou chybí část zdiva. Již delší dobu architekti přemýšlejí to tom, jak jej vyřešit, aniž by se muselo ze zdi před branou sestoupit. Přitom je třeba vzít v úvahu, že pokračování hradeb od Stříbrné brány, tedy severní část východní zdi není pro stezku vhodná. Hradby jsou tu úzké, část zdiva úplně chybí a i přilehlé stavby v horším stavu.

Lze tedy jen doufat, že nezůstane pouze při studii a celý záměr obnovy bude doveden až do zdárného konce.


Zdroj informací:

Mohlo by vás zajímat