Dubrovník zavedl pokutu za vstup v plavkách do starého města

V Dubrovníku vešla v platnost vyhláška o veřejném pořádku, která umožňuje pokutovat nepřiměřeně oblečené turisty na veřejných prostranstvích historického centra města.

Chorvatsko... Články ... Aktuality ... Dubrovník zavedl…
Publikováno: 25.08.2016

V Dubrovníku vešla v platnost vyhláška o veřejném pořádku, která umožňuje pokutovat nepřiměřeně oblečené turisty na veřejných prostranstvích historického centra města. Ti, kteří se budou po Dubrovníku procházet v plavkách, bez horní nebo dolní části oblečení mohou dostat pokutu 1 000 kun a v případě zaplacení na místě 500 kun.

Dubrovník
Dubrovník, hlavní ulice Stradun

Stejně jako vstup do muzeí a kostelů je umožněn pouze těm ve vhodném oblečení, stejně musí i turisté přizpůsobit svůj oděv při pohybu po starém Dubrovníku, který je vlastně také jedno velké muzeum. Není možné, aby šli přímo z pláže v plavkách na prohlídku města nebo za velkého vedra svlékali jednotlivé části oblečení.

Opatření je reakcí na loňské případy, které byly přetřásány v médiích, až se jimi muselo začít zabývat zastupitelstvo města. Nejvíce pobouření u obyvatel Dubrovníku vyvolala fotografie turistky procházející se ulicemi města pouze v tangách (DubrovnikNet.hr).

U bran Pile, Ploče, brány do přístavu a na dalších místech jsou umístěny informační tabule, které upozorňují na zákaz vstupu v plavkách.

Stejná pravidla zavedl již od počátku turistické sezóny Split, kde zóna "slušného" oblečení zahrnuje centrum města, nábřeží a Diokleciánův palác. Pokuta za první prohřešek je 500 kun, ale u "recidivistů" může činit až 1 000 kun.

Vstup do On-Line katalogu CK Vítkovice Tours: www.ckvt.cz


Zdroj informací:

Mohlo by vás zajímat