Světový úspěch sýra z ostrova Pagu

Sýr z ostrova Pagu "Dalmatinac", který vyrábí Pažská sýrárna, získal v uplynulých letech celou řadu světových ocenění, mimo jiné medaile "World Cheese Awards", a letos jej americký časopis "Culture Cheese Magazine" zařadil mezi 75 nejlepších sýrů na svět

Chorvatsko... Články ... Aktuality ... Světový úspěch sýra…
Publikováno: 23.09.2016

Sýr z ostrova Pagu "Dalmatinac", který vyrábí Pažská sýrárna (Paška sirana), získal v uplynulých letech celou řadu světových ocenění, mimo jiné medaile "World Cheese Awards", a letos jej americký časopis "Culture Cheese Magazine" zařadil mezi 75 nejlepších sýrů na světě. Je to skutečně obrovský úspěch, zejména vezmeme-li v úvahu, kolik skvělých špičkových sýrů produkují nejproslulejší světové sýrařské velmoci, jako například Francie, Itálie a Švýcarsko.

Existují dva typy pažského sýra – mladý a starý. Za mladý pažský sýr se pokládá ten zrající sýr, který není starší než jeden rok. Pozná se podle jemné chuti, s nepatrnou slanou příchutí, je měkčí a světlé barvy. Sýr, který zraje déle než rok, je nazýván starý. Je pikantní, tvrdší a výrazně temnější barvy. Mladý typ se podle odborníků nejlépe hodí k dalmatskému pršutu. Starý typ pak nejlépe chutná s číší dobrého červeného vína. Tak jej také mají nejraději velmi nároční znalci z Itálie.

Pažský ovčí sýr je nejcennější chorvatský sýr podle geografického původu a specifických agroklimatických podmínek. Vyrábí se z mléka ovcí z ostrova Pagu. Jeho zvláštnost je podmíněna právě tímto ostrovem. Pag vyniká poměrně chudou, ale zato silně aromatickou a léčivou vegetací různých rostlinných druhů, kterou v podzimních a zimních měsících "zavlažují" výpary s moře, bičovaného prudkými horskými větry z pevniny – bórou (burou).

Pag
Ovce na Pagu

Odrůda přímořské ovce se na Jadranu utvářela počínaje 18. stoletím, a to jak na pevnině, tak na některých ostrovech (Cresu, Zlarinu, Pagu a jiných). Charakteristikou těchto ovcí je odolnost, mimořádná skromnost na potravu a životní podmínky, v nichž jsou chovány. Tělesnou stavbou jsou tyto ovce poměrně malé, jejich hmotnost se pohybuje mezi 24 a 35 kilogramy. Charakteristická je jejich nízká tvorba mléka (dosahuje maximálně 120 litrů mléka po dobu laktace).

Pažská sýrárna slaví v letošním roce 70 let od svého založení v roce 1946, kdy sjednotila zemědělská družstva z pažských obcí Pagu, Kolanu a Novalji. Její začátky nebyly lehké, ale postupně se stal hybnou silou v ekonomice ostrova Pagu. Největší rozvoj však nastal po vyhlášení samostatnosti Chorvatské republiky v devadesátých letech minulého století. V roce 2008 získala díky předpřístupovým fondům Evropské unie nejmodernější výrobní technologie, ale přitom však zůstaly zachovány některé významné tradiční postupy zdejší výroby sýra, stejně jako původní přírodní materiály používané při jeho výrobě. Stádo ovcí, jehož mléko sýrárna zpracovává čítá ovcí, ale podnik potřebuje pro svůj provoz daleko větší množství ovčího mléka. Zbytek potřeby doplňují spolupracující farmy z ostrova Pagu.

Podnik má ve výrobním sortimentu také sýry z kravského mléka a sýry míchané, tedy z kravského a ovčího mléka. Právě mezi ně patří oceněný tvrdý sýr Dalmatinac.

Pažská sýrárna má své prodejny v Pagu, Novalji, Povljaně (všechny na ostrově Pagu), ve Splitu, Rijece a Záhřebu, ale její produkty lze koupit i běžné maloobchodní síti a v prodejnách s gastronomickými specialitami.

Informace: Paška sirana


Zdroj informací:

Mohlo by vás zajímat