Rijeka plánuje jedinečnou uměleckou audiovizuální instalaci

Rijeka, inspirovaná moderními atrakcemi města Zadaru – Mořskými varhanami a Pozdravem Slunci, které mu za necelých deset let zajistily světový věhlas, by také mohla získat naprosto unikátní instalaci nazvanou "Ponton".

Chorvatsko... Články ... Aktuality ... Rijeka plánuje…
Publikováno: 14.10.2016

Rijeka, inspirovaná moderními atrakcemi města Zadaru – Mořskými varhanami a Pozdravem Slunci, které mu za necelých deset let zajistily světový věhlas, by také mohla získat naprosto unikátní instalaci nazvanou "Ponton".

"Ponton" je plovoucí plošina o velikosti 10 krát 10 metrů metrů, vytvořená z průhledných modulů s fotovoltaickými články, které by fungovaly jako audiovizuální instalace se zvukovými efekty, ovlivněnými pohybem mořských vln.

Rijeka
Rijeka

Takto o tom informovali iniciátoři projektu, kteří 21. září pozvali novináře na projížďku lodí a odvezli je na místo vzdáleným několik námořních mil od Rijeky, kde by plošina mohla být v budoucnu umístěna. Projekt "Ponton" je dílem skupiny devíti umělců z různých uměleckých oborů pod vedením Damira Segoty. Umělci seznámili s projektem představitele města Rijeky a získali jejich podporu i z toho důvodu, že navazuje jako element voda na jednu z programových částí prestižního kulturního projektu "Rijeka, evropské hlavní město kultury roku 2020".

Každý rok počínaje příštím rokem by měl být v Rijeckém zálivu postaven jeden ponton viditelný z moře, z pevniny i z vesmíru. V roce 2020, kdy se Rijeka stane evropským městem kultury, budou tři pontony přestěhovány, a to každý na jiný kontinent: na řeku Hudson v New Yorku, před operou v Sidney v Austrálii a do ústí řeky Sumida v Tokiu. Jeden zůstane v Evropě – v Rijece. Na všech pontonech se bude konat stejný program, který představí Rijeku jako evropské hlavní město kultury roku 2020.

Skupina "Ponton" zvažuje vytvořit program na téma voda, který by harmonicky sjednotil hudbu, pohyb, slovo a obraz, ale v úvahu přichází i jinak koncipovaný obsah, avšak vždy s důrazem na jeho inovativnost. Umělecký program na pontonech by diváci sledovali z člunů a lodí organizovaných agenturami. I v případě, kdy by neprobíhal žádný program, měl by nemalou přitažlivost díky magickému působení světel a zvuku z pontonu.

Iniciátoři projektu plánují získat prostředky na jeho realizaci od města Rijeky, z fondů Evropské Unie a od sponzorů.


Zdroj informací:

Mohlo by vás zajímat