Kolik cestujících a vozidel převezly chorvatské lodní linky v roce 2016?

Podle statistiky bylo v roce 2016 na trajektových, lodních a rychlých lodních linkách přepraveno celkem 13 054 569 cestujících a 3 102 264 vozidel.

Chorvatsko... Články ... Aktuality ... Kolik cestujících a…
Publikováno: 13.04.2017

Podle statistiky chorvatské Agentury pro příbřežní linkovou námořní dopravu bylo v roce 2016 na trajektových, lodních a rychlých lodních linkách přepraveno celkem 13 054 569 cestujících a 3 102 264 vozidel. V porovnání s předchozím rokem vzrostl počet přepravených cestujících o 4,4 procenta a počet přepravených vozidel o 3,6 procent.

Na chorvatském Jadranu je v provozu 25 pravidelných lokálních trajektových linek mezi pevninou a ostrovy i ostrovy navzájem. Převezly celkem 10,2 milionu cestujících a 3,1 milionu vozidel. Nejfrekventovanější trajektovou linkou se loni stala s velkým náskokem linka Split - Supetar na ostrově Brači. Přepravila 1,881 milionu cestujících. Druhou nejpoužívanější linkou je trajektová linka Valbiska - Merag z ostrova Krku na Cres (1,068 milionu) a na třetím místě se co do počtu cestujících umístila trajektová Zadar - Preko na ostrově Ugljanu (993 tisíc), která byla po léta nejfrekventovanější trajektovou linkou na chorvatském Jadranu. Důvodem tohoto poklesu je přestěhování všech zadarských trajektových z městského přístavu v centru města do nového přístavu Gaženica na jižním okraji Zadaru (v roce 2015). Cestující začali mnohem víc používat nově zavedenou klasickou lodní linku Zadar - Preko, která zajišťuje spojení mezi městským přístavem v centru Zadaru a ostrovem Ugljan. Ta nyní slaví primát mezi klasickými lodními linkami. V pořadí převezených cestujících následují linky Stinica - Mišnjak na ostrově Rábu (804 tisíc), Prizna - Žigljen na ostrov Pagu (800 tisíc) a Split - Stari Grad na ostrově Hvaru (724 tisíc). Kromě linky Stinica - Mišnjak (Rapska plovidba) provozuje uvedené linky společnost Jadrolinija.

Pokud porovnáme počet přepravených vozidel na jednotlivých trajektových linkách, první místo na chorvatském Jadranu znovu obsadila linka Valbiska - Merag z ostrova Krku na Cres (426 tisíc), za ní následuje linka linka Split - Supetar na Brači (361 tisíc) a třetí místo obsadila Stinica - Mišnjak na Rábu (320 tisíc).

Rychlé lodní linky - katamarány převezly celkem 1,144 milionu cestujích. Prvenství mezi 15 rychlými lodními linkami patří lince Split - Hvar - Prigradica - Korčula (291 tisíc), kterou provozuje společnost Jadrolinija. Další místa pak obsadily linky Split - Hvar - Vela Luka na Korčule - Ubli na Lastovu (129 tisíc), také společnosti Jadrolinija a Zadar - Sali - Zaglav - Bršanj na ostrově Dugi otok (95 tisíc), kterou provozuje společnost G&V Line Iadera.

Klasické lodní linky v loňském roce převezly 1,673 milionu cestujících. Jak již bylo řečeno, na prvním místě mezi 12 klasickými lodními linkami se umístila linka Zadar - Preko, která převezla 636 tisíc cestujících. Druhé místo patří lince Dubrovník - Koločep - Lopud - Šipan (236 tisíc) a třetí lince Orebić - Korčula (206 tisíc). První dvě provozuje Jadrolinija, třetí KTD Bilan.

Největším chorvatským přepravcem ve veřejné lodní dopravě je státní společnost Jadrolinija, která se na počtu převezených cestujících podílí 86 procenty. Další místa patří společnostem Rapska plovidba (6,2 procenta), KTD Bilan (1,6 procenta), G&V Line Iadera (1,3 procenta) a Kapetan Luka (0,9 procent).

Podrobná statistika za rok 2016 (v pdf): Agencija za obalni linijski pomorski promet

Další informace na našich stránkách: Lodní doprava


Zdroj informací:

  • Agentura pro příbřežní linkovou námořní dopravu (Agencija za obalni linijski pomorski promet): www.agencija-zolpp.hr

Nejbližší zajímavá místa

Mohlo by vás zajímat