Umag slaví kulaté výročí svého cestovního ruchu

Opravdu je to už neuvěřitelných 140 let, co byl v Umagu v roce 1877 otevřen první hotel s restaurací. V té době v Istrii neexistoval žádný jiný hotel.

Chorvatsko... Články ... Aktuality ... Umag slaví kulaté…
Publikováno: 29.09.2017

Umag, významná turistická destinace na severním pobřeží Istrie, bývá nazýván "oknem Chorvatska do Evropy" a v průběhu let si získal i významný přívlastek "město sportu". A právě letos slaví důležité jubileum – 140. výročí organizovaného cestovního ruchu.

Umag
Umag

Opravdu je to už neuvěřitelných 140 let, co byl v Umagu v roce 1877 otevřen první hotel s restaurací na území Istrie – hotel "Al Cervo d´Oro". Opět let později byl uveden do provozu druhý hotel, který se jmenoval "Al buon Amico". V té době v Istrii neexistoval žádný jiný hotel. V té době se sem turisté dopravovali po moře – parníky z Terstu. Začátkem 20. století měl Umag tři hotely a další menší ubytovací zařízení začaly vznikat v jeho okolí. Brzy následovaly první pláže, kavárny, bary, pláže půjčovny aut a kočárů. V roce 1936 přijelo do Umagu na 64 000 turistů, především z Rakouska. Těsně před druhou světovou válkou byla dokončena první pobřežní promenáda "lungo mare" a také zřízena autobusová linka Terst – Portotož – Umag.

Ve skutečnosti však Umag sloužil jako letní destinace mnohem dříve. Již před dvěma tisíci lety se o přednostech Umagu přesvědčila římská šlechta a začala si tu stavět své letní rezidence. Ve středověku se zde začali usazovat Benátčané, jak o tom svědčí staré jádro města Umagu.

Byl to v nové době cestovní ruch a pohostinství, které významně přispěly k rozvoji Umagu především od šedesátých let minulého století. Od té doby se datuje intenzivní rozvoj cestovního ruchu. Díky vydatným investicím se výrazně rozšířila ubytovací i gastronomická základna Umagu a zvýšila se nabídka nejrůznějších služeb. Současně se změnila architektonická tvář Umagu, který je nyní plný parků, zeleně a upravených pláží.

Dnes Umag, město s deseti tisíci obyvateli, významná destinace cestovního ruchu v severní Istrii, který disponuje pěti hotely pětihvězdičkové kategorie, šesti hotely čtyřhvězdičkové kategorie a jedním hotelem tříhvězdičkové kategorie. Umag má dále čtyři turistické komplexy, pěti kempů a dalších devět tisíc lůžek v soukromí. Celková ubytovací kapacita Umagu a zdejší turistické aglomerace je 27 000 lůžek. Ubytovací zařízení uskutečnily v loňském roce téměř 2,5 milionu noclehů a letos dosažené výsledky představují další zvýšení o 12 až 13 procent.

Možností zábavy a trávení volného času nabízí Umag v bohatém výběru. Návštěvník Umagu si může prohlédnout některé z historických pamětihodností, například středověké hradby, exponáty v místním muzeu a středověký kostel sv. Rocha. Může provozovat sporty podle vlastního výběru a zaměření. Zejména cyklistům nabízí město desítky kilometrů nově vybudovaných cyklistických stezek. Příjemné jsou i procházky po pobřežní promenádě k majáku v Savudriji z roku 1818. Bohatá je i nabídka výletů po moři, například do Benátek (50 km) a Terstu (40 km). Zvláště pestrý je letní kalendář akcí, festivalů, událostí a programů, kterému každoročně dominuje tenisový turnaj ATP. Tohoto největšího chorvatského turnaje se zúčastňují současné hvězdy světového tenisu, které pak přitahují do Umagu na sto tisíc tenisových fanoušků a hostů. Ti, kdo hledají rušný noční život, rozhodně nebudou v Umagu zklamáni. Zábavu najdou, a to hlučnější i poklidnější v desítkách barů a nočních podniků. Nelze vynechat také seznámení s místními víny a tradiční kuchyní severozápadní Istrie, jejíž základem jsou ryby a plody moře, čerstvá zelenina, výborný místní olivový olej a aromatické byliny. Pro hosty jsou organizovány tematicky zaměřené gastronomické festivaly zaměřené na přípravu určitých druhů ryb, zeleniny a mořských plodů. Milovníkům vína jsou určeny vinné stezky do okolí, kde lze u místních vinařů ochutnat různé druhy vína, například místní odrůdu bílého vína momjanski muškat. Za ochutnání stojí i istrijský pršut, sýry, lanýže, klobásy a další speciality. Nabídka aktivit a možností odpovídá sloganu, kterým turistické sdružení propaguje Umag a přilehlý region - "Ve všech barvách Istrie" (In all the colours of Istria).

Vstup do On-Line katalogu CK Vítkovice Tours: letovisko Umag


Zdroj informací:


Mohlo by vás zajímat