Ve městě Krku se otevře interpretační centrum námořního dědictví

Ve středisku se návštěvníci budou moci seznámit se staletou námořní a rybářskou tradicí, s tradicí stavby dřevěných lodí, kterou je třeba zachovat pro další generace.

Chorvatsko... Články ... Aktuality ... Ve městě Krku se…
Publikováno: 04.05.2018

Již několik let se v oblasti Kvarneru realizuje chorvatsko-slovinský projekt "Mala barka 2", jehož cílem je zachování námořního dědictví severního severního Jadranu a jeho turistická valorizace. Na realizaci projektu, spolufinancovaném z prostředků evropských fondů, se podílí řada institucí a organizací, především Primorsko-goranská župa, Námořní a historické muzeum Chorvatského přímoří, Turistické sdružení Kvarneru, Ekomuzeum "Kuća o batani" v Rovinji, město Krk, slovinské obce Izola a Piran a další subjekty.

V rámci projektu má být obnoveno dvanáct malých dřevěných tradičních lodí. Předpokládá se, že ve Rijece bude založeno centrální "Muzeum moře" a na řadě míst s námořní tradicí pak vzniknou jednotlivá interpretační střediska. První z nich bylo otevřeno v roce 2016 v letovisku Mošćenička Draga pod názvem "Kuća od mora".

Nyní se dokončuje interpretační středisko ve městě Krku, které se bude nacházet v historickém jádru starobylého města Krku, ve Frankopanské ulici, v budově, kde ještě před několika lety sídlilo knihkupectví Pontes.

Ve středisku se návštěvníci budou moci seznámit pomocí nejmodernějších interaktivních prostředků se staletou námořní a rybářskou tradicí, s tradicí stavby dřevěných lodí, kterou je třeba zachovat pro další generace. Budou se moci přesvědčit, jak náročný proces je proces obnovy lodí a výroby věrných replik podle starých vzorů. Dozví se, jaké typy lodí rybáři používali a jak se od sebe lišily. Budou si moci prohlédnout makety lodí, fotografie, staré rybářské a námořní potřeby, nástroje a přístroje, které již nejsou běžně k vidění.

Očekává se, že největší pozornost přitáhnou exponáty nedávno obnovených dřevěných lodí: pasara "Bodulka" a guc "Bodul", které se již zúčastnily řady přehlídek tradičních plavidel, dokonce i v zahraničí. K nim se později připojí i bragoc "Paolina".

Středisko bude pořádat různé akce prezentující tradiční námořní dědictví severního Jadranu, výstavy a workshopy zaměřené například na obnovu tradičních plavidel.

Předpokládá se, že krcské centrum slavnostně zahájí svou činnost v Den města Krku, který se slaví 4. června na svátek sv. Quirina (Sveti Kvirin), patrona a nebeského ochránce města Krku.

Na příští rok se plánuje realizace dalších interpretačních středisek projektu "Mala barka 2" v dalších místech Kvarneru, například v Malém Lošinji, Malinské, Crikvenici, Opatiji a Nerezine.

Informace o projektu: Mala barka 2


Zdroj informací:


Mohlo by vás zajímat