Ruší se poplatek za přejezd mostu na ostrov Krk

Cesta na ostrov Krk se zjednodušila a zlevnila: od 15. června 2020 se ruší poplatek, který se platil za přejezd mostu z pevniny na ostrov

Chorvatsko... Články ... Aktuality ... Ruší se poplatek za…
Publikováno: 10.06.2020

Cesta na ostrov Krk se zjednodušila a zlevnila: od 15. června 2020 se ruší poplatek, který se platil za přejezd mostu z pevniny na ostrov.

Krcký most (Krčki most), spojující pevninu s ostrovem Krk, byl postaven v roce 1980. Je dlouhý 1,7 km a skládá se ze dvou oblouků. Je to architektonicky velmi zajímavá stavba a svého času držela rekord největším rozpětím betonového mostního oblouku na světě. Právě most se nejvíce zasloužil o všestranný rozvoj ostrova. Více informací najdete v článku: Třicáté narozeniny Krckého mostu.

Do 15. června 2020 se přejezd pro osobní auta platil poplatek pouze v jednom směru - při příjezdu z pevniny 35 kun, v sezóně se zvyšoval o deset procent.

O zrušení poplatku usilovaly místní iniciativy již řadu let, protože to byl jediný most v Chorvatsku, kde se platil poplatek - mostné. Důvodem protestu byly i časté zácpy, které se tvořily u platebních bran na mostě. Letos v únoru se pod petici o zrušení poplatku podepsalo přes jedenáct tisíc lidí.

Podmínky pro zrušení poplatku byly vytvořeny až sloučením soukromého koncesionáře "Autocesta Rijeka Zagreb", který dosud spravoval most a vybíral poplatek, se státním podnikem "Hrvatske autoceste" - HAC. Podnik "Hrvatske autoceste" tak nyní bude spravovat 1 112 kilometrů chorvatských dálnic.

Ostrov Krk je nejnavštěvovanější ostrov celého chorvatského Jadranu, protože je díky mostu velmi dobře dostupný, a to jak pro obyvatele Kvarneru k výletům a víkendovým pobytům, tak pro turisty, kteří si ostrov oblíbili jako cíl dovolené a chtějí si užívat jeho pestrou turistickou nabídku. Lákají je nádherné pláže, nedotčená středomořská příroda, historické památky, přitažlivé kulturní a zábavní akce, tradiční místní gastronomie a možnosti provozovat všemožné sportovní aktivity. Dobře vybavená turistická střediska Baška, Krk, Punat, Malinska a Njivice mají širokou nabídku ubytovacích služeb, z nichž si každý vybere podle svých možností a preferencí.

Místní si od zrušení poplatku slibují častější návštěvy výletníků, které dříve odrazoval poplatek za most, i turistů, kteří by mohli více přijíždět i mimo hlavní sezónu - na jaře a na podzim.

Vstup do On-Line katalogu CK Vítkovice Tours: Chorvatsko


Zdroj informací:


Mohlo by vás zajímat