Letecké sporty

Zájem o letecký sport je omezen na místa, kde jsou v přímoří buď sportovní letiště nebo místa vhodná k provozování těchto sportů, např. pro paragliding či lety na rogalu.

Chorvatsko... Sport ... Letecké sporty

Zájem o letecký sport je omezen na místa, kde jsou v přímoří buď sportovní letiště nebo místa vhodná k provozování těchto sportů (např. pro paragliding).

Sportovní letiště v přímoří jsou následující:

Na těchto letištích se pro zájemce zajišťují lety na kluzácích či seskoky s padákem. Zajímavou nabídkou jsou vyhlídkové lety (podrobněji: Okružní lety nad Jadranem), které však s vlastním sportovním vyžitím nemají nic společného, ale jsou krásným zážitkem estetickým.

Omiš
Lety u Omiše

Zatím málo rozšířený je paragliding a létání na rogalu (závěsné létání). Avšak jsou již místa, kde je možné se tomuto sportu věnovat. Je to např. u Omiše ve Střední Dalmácii. Plošina vysoko nad městečkem je pro své příznivé vzdušné proudy a turbulence velmi příhodným místem startu, přistává se na vyhrazeném místě rozlehlé písečné pláže v Omiši. 16. května v den svátku sv. Jana Nepomuckého, patrona Omiše, se v městečku koná velká slavnost a probíhá také pod názvem ParaOmiš soutěž paraglidistů na přesnost přistání.

V Istrii je centrem obou sportů Raspadalica u vnitrozemského městečka Buzet, Kaštelir u Novigradu (vhodný hlavně pro začátečníky). V pohoří Ćićarija (severovýchodně od Buzetu) jsou starty možné z vrcholu Žbevnica (1014 m) a od osady Lanišće. Velmi ceněné jsou přelety nad masivem Učka (z vrchu Brgud - 907 m a z nejvyššího vrcholu Učky - Vojaku 1394 m), tyčícím se nad Kvarnerským zálivem. Díky příznivému proudění teplého vzduchu lze vystoupat až do výšky 2000 metrů. Všechna tato startovní místa jsou orientována tak, že (bez ohledu na vítr) je možně z nich letět do vzdálenosti až 30 km. Dalším střediskem obou sportů na severním Jadranu je letovisko Baška na ostrově Krk. Na středním Jadranu startují milovníci těchto sportů např. z Vidovy gory na ostrově Brač, ze skal nad letoviskem Omiš nebo z vrcholku Biokova. Na ostrově Vis lze startovat z 5 míst (až ve výšce 587 m), v prosinci se zde konají závody s mezinárodní účastí ParaVis.

Užitečné odkazy:
Baška Voda
Parasailing v Bašce Vodě

Na rozdíl od paraglidingu je parasailing méně finančně náročný a na Jadranu máte možnost ho vyzkoušet. Je to létání na padáku, který táhne motorový člun a šťastlivec se vznáší nad hladinou moře. Není třeba nic investovat, protože si můžete v některém z větších letovisek (zejména v Istrii, na Makarské riviéře apod.) najmout člun a vypůjčit si současně nutné vybavení (padák, sedačku aj.). Za desetiminutový let zaplatíte od 200 kun. Cena je mnohdy odstupňována i podle výšky letu padáku (od 150 m, od 250 m apod.). K dispozici jsou také sedačky pro 2 až 3 osoby (tandemy) za cenu od 400 kun.

Nejoblíbenější lokality