V prestižním francouzském průvodci "Gault Millau", který v roce 1965 založili gastronomičtí kritici Henri Gault a Christian Millau, istrijské restaurace znovu získaly vynikající hodnocení. Již patnáct let vychází v jeho rakouském vydání "istrijský speciál", kam bylo letos zařazeno a "kuchařskými čepicemi" oceněno dvacet čtyři restaurací z Istrie a devět z oblasti Kvarneru.
Pro hodnocení v průvodci není důležité, o jaký druh kuchyně se jedná - může být tradiční nebo moderní, vegetariánská, italská, čínská, japonská nebo mexická. Jediné, co je důležité je dobrá kuchyně, která je připravena každý rok se zlepšovat a hledat nové cesty. Zkušení gastronomičtí inspektoři oceňují, nakolik se v restauraci používají čerstvé, lokální a sezónní potraviny a jakým způsobem se zpracovávají. Spolu s čerstvostí také hodnotí, zda v připraveném pokrmu byly zachovány původní chutě a vůně použitých surovin. Důležitá je i prezentace podávaných jídel a chuťový zážitek, který nabízí jídelníček, dále jeho kreativita, informativnost a srozumitelnost. Nakonec se hodnotí i vztah ceny a nabízené služby. V průvodci je uveden popis restaurace, jeho lokalita a historie. Popsány jsou služby od vstupu do restaurace až do způsobu jednání s hosty. Zvláštní pozornost je věnována vinotéce a vinnému lístku, také teplotě, v jaké se víno servíruje.
Restaurace může získat maximálně dvacet bodů, tedy pět kuchařských čepic (podobně jako konkurenční Michelin označuje hvězdičkami), ale to jen v případě naprosto bezchybné a ideální kuchyně. Vysoké hodnocení devatenáct bodů a čtyři kuchařské čepice získávají nejlepší světové restaurace. Ocenění osmnáct a sedmnáct bodů (tři kuchařské čepice) získávají restaurace za nejvyšší míru kreativity a kvality připravovaného pokrmu. Patnáct a šestnáct bodů (dvě kuchařské čepice) se uděluje za vysokou míru kulinářského umění, kreativity a kvality. Čtrnáct a třináct bodů (jednu kuchařskou čepice) získávají restaurace s velmi dobrou kuchyní, která nabízí víc než každodenní zážitek.
Z istrijských a kvarnerských restaurací se nejlépe umístila restaurace Monte v Rovinji, které anonymní inspektoři průvodce "Gault Millau" udělili sedmnáct bodů a tři kuchařské čepice. Devět restaurací bylo oceněno dvěma kuchařskými čepicemi a dvacet tři restaurací jednou kuchařskou čepicí.
Bodové hodnocení istrijských a kvarnerských restaurací
17 bodů (3 kuchařské čepice):
- Monte (Rovinj)
16 bodů (2 kuchařské čepice):
- Marina (Novigrad)
- restaurace hotelu Amifteatar (Pula)
- Wine Vault v hotelu Monte Mulini (Rovinj)
- Johnson (Mošćenička Draga)
15 bodů (2 kuchařské čepice):
- Damir e Ornela (Novigrad)
- Pepenero (Novigrad)
- Pergola (Savudrija)
- Draga di Lovrana (Lovran)
- Alfred Keller v hotelu Alhambra (Mali Lošinj)
14 bodů (1 kuchařská čepice):
- La Grisa (Bale)
- San Rocco (Brtonigla)
- Toklarija (Buzet)
- Zigante (Livade)
- Čok (Novigrad)
- Spinnaker v hotelu Valamar Riviera (Poreč)
- Batelina (Pula)
- Brasserie v hotelu Adriatic (Rovinj)
- Puntulina (Rovinj)
- Buščina (Umag)
- Kukuriku (Kastav)
- Laurus v hotelu Villa Kapetanović (Opatija)
- Villa Ariston (Opatija)
13 bodů (1 kuchařská čepice):
- Morgan (Brtonigla)
- Miramare v hotelu Valamar Isabella Island Resort (Poreč)
- Sv. Nikola (Poreč)
- Milan (Pula)
- Mediterraneo v hotelu Monte Mulini (Rovinj)
- Badi (Umag)
- Petra (Vrsar)
- Stancija Kovačići (Matulji)
- Tu Tamo (Mošćenička Draga)
- Navis (Opatija)
Zdroj informací:
- Glas Istre: www.glasistre.hr