Nejlepší istrijské restaurace podle gastronomického průvodce "Gault Millau"

V prestižním francouzském průvodci "Gault Millau", který v roce 1965 založili gastronomičtí kritici Henri Gault a Christian Millau, istrijské restaurace znovu získaly vynikající hodnocení.

Chorvatsko... Články ... Aktuality ... Nejlepší istrijské…
Publikováno: 08.12.2017

V prestižním francouzském průvodci "Gault Millau", který v roce 1965 založili gastronomičtí kritici Henri Gault a Christian Millau, istrijské restaurace znovu získaly vynikající hodnocení. Již patnáct let vychází v jeho rakouském vydání "istrijský speciál", kam bylo letos zařazeno a "kuchařskými čepicemi" oceněno dvacet čtyři restaurací z Istrie a devět z oblasti Kvarneru.

Pro hodnocení v průvodci není důležité, o jaký druh kuchyně se jedná - může být tradiční nebo moderní, vegetariánská, italská, čínská, japonská nebo mexická. Jediné, co je důležité je dobrá kuchyně, která je připravena každý rok se zlepšovat a hledat nové cesty. Zkušení gastronomičtí inspektoři oceňují, nakolik se v restauraci používají čerstvé, lokální a sezónní potraviny a jakým způsobem se zpracovávají. Spolu s čerstvostí také hodnotí, zda v připraveném pokrmu byly zachovány původní chutě a vůně použitých surovin. Důležitá je i prezentace podávaných jídel a chuťový zážitek, který nabízí jídelníček, dále jeho kreativita, informativnost a srozumitelnost. Nakonec se hodnotí i vztah ceny a nabízené služby. V průvodci je uveden popis restaurace, jeho lokalita a historie. Popsány jsou služby od vstupu do restaurace až do způsobu jednání s hosty. Zvláštní pozornost je věnována vinotéce a vinnému lístku, také teplotě, v jaké se víno servíruje.

Restaurace může získat maximálně dvacet bodů, tedy pět kuchařských čepic (podobně jako konkurenční Michelin označuje hvězdičkami), ale to jen v případě naprosto bezchybné a ideální kuchyně. Vysoké hodnocení devatenáct bodů a čtyři kuchařské čepice získávají nejlepší světové restaurace. Ocenění osmnáct a sedmnáct bodů (tři kuchařské čepice) získávají restaurace za nejvyšší míru kreativity a kvality připravovaného pokrmu. Patnáct a šestnáct bodů (dvě kuchařské čepice) se uděluje za vysokou míru kulinářského umění, kreativity a kvality. Čtrnáct a třináct bodů (jednu kuchařskou čepice) získávají restaurace s velmi dobrou kuchyní, která nabízí víc než každodenní zážitek.

Z istrijských a kvarnerských restaurací se nejlépe umístila restaurace Monte v Rovinji, které anonymní inspektoři průvodce "Gault Millau" udělili sedmnáct bodů a tři kuchařské čepice. Devět restaurací bylo oceněno dvěma kuchařskými čepicemi a dvacet tři restaurací jednou kuchařskou čepicí.

Bodové hodnocení istrijských a kvarnerských restaurací


17 bodů (3 kuchařské čepice):

16 bodů (2 kuchařské čepice):

15 bodů (2 kuchařské čepice):

14 bodů (1 kuchařská čepice):

13 bodů (1 kuchařská čepice):


Zdroj informací:


Mohlo by vás zajímat