Windsurfing

Windsurfing, toto nejmladší odvětví vodních sportů, se zrodilo v 60. letech minulého století a jeho nástup byl bleskový. Windsurfing se rozšířil po všech světových mořích a také na Jadranu našel velmi dobré podmínky.

Chorvatsko... Sport ... Windsurfing

Windsurfing, chorvatsky jedrenje na dasci; toto nejmladší odvětví vodních sportů, se zrodilo v 60. letech minulého století a jeho nástup byl bleskový. Windsurfing se rozšířil po všech světových mořích a také na Jadranu našel velmi dobré podmínky. Tato "jízda na oplachtěném prknu", jak se do češtiny složitě překládá, získává stále větší oblibu, zejména mezi mladými návštěvníky Jadranu.

Windsurfing

Ideální podmínky k provozování tohoto sportu jsou v průlivech mezi ostrovy, kde vanou stálejší větry. Vody na vnějších stranách ostrovů se nepokládají za vhodné a bezpečné pro začátečníky nebo málo zdatné surfaře (proudy, často se měnící větry aj.).

Velkou předností windsurfingu na Jadranu je, že zdejší přírodní a podnební podmínky umožňují provozování tohoto sportu po převážnou část roku, po 9 až 10 měsíců v roce. Zlepšuje se i zázemí pro provozování tohoto sportu, přibývají windsurfingová centra, která pořádají kurzy, prodávají a půjčují sportovní vybavení, organizují závody atd.

Nejatraktivnější lokality:

  • Bol na ostrově Brači
    Je to nejpopulárnější lokalita v Chorvatsku, jedna z nejpřitažlivějších i v celoevropském měřítku. Tamější mistral je pro surfaře ideální. Stabilní vítr vane od května do září každý den odpoledne. Surfaři zde brázdí vody především kolem proslulé pláže Zlatni rat. V Bolu funguje několik winsurfingových center (kurzy, prodejny a půjčovny), bohatý noční život. Bol je dějištěm mnoha závodů v průběhu celého roku. Podrobněji viz tematický článek: Letovisko Bol na ostrově Brači - surfařská a tenisová velmoc.

  • Pelješac - Viganj
    Mimořádné podmínky pro letní surfování jsou v Pelješackém průlivu mezi západním pobřežím poloostrova Pelješac a ostrovem Korčulou, zejména u malého letoviska Viganj (západně od letoviska Orebić). Je zde několik kempů, které využívají především surfaři. Když je pěkné pošasí, fouká dopoledne levant (od východu) a odpoledne se mění na mistral (od západu) , který zde dosahuje největší na celém Jadranu. Konají se tu také závody s mezinárodní účastí. Surfuje se i v sousedním Kučišti s dvěma kempy. Ze strany ostrova Koručuly jsou břehy průlivu podstatně méně navštěvovány.

  • Preluk
    Obec Preluk se nachází v záliv Preluk severovýchodně od Opatije (severozápadně od Rijeky). Záliv je chráněný a prakticky se v něm nevyskytují vlny. Vane tu vítr tramontana (od severu), který mnozí surfaři pokládají za nejpříznivější. Nejlepší podmínky bývají brzy ráno (po dvou až třech hodinách po východu slunce přestane vítr foukat), kdy jsou i výhledy nejkouzelnější - na zalesněné pohoří Učka a na šňůru kvarnerských letovisek. V Preluku je stejnojmenný kemp. Windsurfingové centrum je v Preluku a v blízkém Volosku. Moře zde není příliš čisté.

  • Punat a Baška na ostrově Krku
    U letoviska Baška na Krku, která je otevřena k Velebitskému průlivu, se nejlépe surfuje při větru zvaném bóra (též bura), surfařům však v takovém případě nesmějí vadit vlny.
    U letoviska Punat na jihozápadním pobřeží Krku se nejlépe surfuje před jachtařským přístavem-marinou; je to celkem uzavřená lokalita v Punatském zálivu, kde vlny při surfování na bóru nebývají příliš vysoké. Ti odvážnější mohou projet kolem ostrůvku Košljun na otevřené moře, kde využívají především větru jugo.

  • Premantura - mys Kamenjak (Rt.Kamenjak)
    Oblíbená víkendová lokalita surfařů z přilehlých evropských zemí. Nachází se v nejjižnějším cípu Istrijského poloostrova. Surfuje se zde na bóru i na jižní a jihozápadní vítr. Nejlepší lokality jsou u vlastního mysu Kamenjak a při západním pobřeží poloostrova Kamenjak - v Medulinském zálivu. Východně od Medulinu se jezdí u mysu Marlera a u východně od Ližnjanu. V Premantuře je několik kempů (další v blízkém Pomeru, Banjole, a Medulinu) a windsurfingové centrum.

  • Sveta Marina (též uváděno jako "Ravni")
    Nachází se u stejnojmenného kempu na východním pobřeží Istrie jižně od Rabacu. Mistral je zde značně silnější než v okolí. Severně od kempu je lokalita Girandella, kde se surfuje na bóru a o něco jižněji je lokalita Ravni, kde se využívá jugo a mistral. Lokalita oblíbena zejména mezi slovinskými surfaři, kteří sem jezdí na víkendy. Moře je zde mimořádně čisté.

Bol
Ráj surfařů u Bolu na ostrově Brač

Jsou ale desítky dalších vhodných terénů pro surfaře, např. Veli Lošinj a Mali Lošinj na ostrově Lošinj, u ostrova Cresu, u ostrova Rábu, v Bračském průlivu u Ruskamenu blízko Omiše, u Starého Gradu na ostrově Hvaru, u městečka Vela Luka na Korčule, u Solarisu při Šibeniku atd.

S velmi dobrými přírodními podmínkami pro provozování tohoto sportu se na Jadranu pojí i možnost jeho výuky ve speciálních školách, které jsou v řadě přímořských středisek. Nejvíce jich je v západní Istrii. Školy jsou ve všech větších istrijských letoviscích i velkých kempech. K nejznámějším a nejoblíbenějším školám surfování patří škola v Medulinu, v Pule a v Rovinji na západním pobřeží Istrie, v Bolu na ostrově Brači, dále nedaleko Splitu v Trogiru (Segetu) - Medeně, ve Vodicích, v Dubrovníku aj. Výuka probíhá v základních kurzech a v kurzech pro pokročilé různých stupňů. Začátečnický kurz bývá obvykle rozložen na 4 dny po 2 hodinách. V mnohých letoviscích je možno si surfovací prkno vypůjčit.

Přibližné ceny:
  • Kurz pro začátečníky (po 2 hodinách denně): 8 hodin za 95 EUR, 12 hodin za 130 EUR (+ pojištění na 1 den 1 EUR, na týden 18 EUR). Po 12 hodinách můžete získat licenci VDWS (za 25 EUR). Kurzy také pro děti.
  • Kurz pro pokročilé (kteří absolvovali začátečnický kurz): 3 hodiny za 50 EUR.
  • Soukromé hodiny: 30 EUR za hodinu.
  • Půjčení výstroje pro účastníky kurzů: na 1 hodinu stojí 80 kun, na 5 hodin 320 kun.
  • Půjčení výstroje pro ostatní: na 1 hodinu stojí 100 kun, na 1 den 250 kun, na týden 1100 kun.

Windsurfing
Surfování v Pelješackém průlivu
(vzadu historické město Korčula)
Informace:

Obecné informace na našich stránkách:
  • Jaderské moře (příliv a odliv, mořské proudy, teplota vody, větry atd.)
  • Podnebí na Jadranu (teplota vzduchu, srážky, sluneční svit, vysílání předpovědí a zpráv o počasí atd.)
Podrobné informace o počasí v Chorvatsku:
  • Státní hydrometeorologický ústav (Državni hidrometeorološki zavod) - meteo.hr
Informace o revírech v Chorvatsku na českých stránkách o windsurgfingu: Informace na chorvatských stránkách:

Nejoblíbenější lokality