Velmi neobvyklý suvenýr z Jadranu - "hib" z ostrova Visu

Chorvatsko... Články ... Témata ... Velmi neobvyklý…
Publikováno: 26.10.2009
26.10.2009

Mezi 57 gastronomickými produkty, které získaly v loňském roce oficiální označení „Chorvatský ostrovní výrobek“ (Hrvatski otočni proizvod), byl i tzv. "viški hib", tedy "hib" z ostrova Visu. A co to však ten "hib" vlastně je?

Je to pochoutka, kterou odedávna připravovaly hospodyně na ostrově Visu pro vzácné hosty při slavnostních příležitostech. Když chtěly hosta opravdu uctít, nakrájely onen "hib" na slaboučké plátky a servírovaly ho spolu s travaricí nebo jinou pálenkou z vína. „Hib“ nesměl doma chybět zejména o Vánocích, kdy byl součástí slavnostně nazdobeného vánočního stolu, nabízel se i koledníkům.

Vis
Hib

Hospodyně na Visu jej připravují výhradně z produktů ostrova. Základní surovinou jsou sušené fíky, rozemleté a dobře promíchané s umletými mandlemi a s domácí pálenkou. Ingredience se dobře smíchají a uhněte se z nich bochánek, který se dává sušit na slunce. Usušené bochánky se pak ukládaly do suchých listů vavřínu a větviček rozmarýnu. Právě ty dodávaly "hibu" zvláštní aroma, ale současně ho i chránily před neodbytným hmyzem, především mouchami.

Původ "hibu" sahá až do dob řeckého osídlení Visu – byli to právě Řekové, kteří sem tuto pochoutku přivezli a za nich na zdejším prostoru zdomácněla. Udržela se po celá staletí, ale v poslední době ji bylo možno na ostrově Visu ochutnat jen v nemnoha domácnostech.

Našli s však podnikaví jedinci, kteří se rozhodli nejen tuto specialitu oživit v místě samém, ale získat jí místo, jenž jí právem náleží, tj. vytvořit z ní suvenýr, který si návštěvníci ostrova rádi přivezou domů a o Vánocích si při skleničce rakije rádi zavzpomínají na krásné chvíle na slunném Visu. Jednomu z těchto nadšenců, Velimiru Mratinićovi, majiteli nevelkého hospodářství na Visu, se podařilo za podpory Potravinářsko-technologické fakulty v Osijeku a chorvatského Ministerstva zemědělství a lesnictví představit "hib" veřejnosti.

Vis
Hib

Vstup "hibu" na trh byl tak úspěšný, že byl zařazen mezi produkty z jadranských ostrovů, které chorvatské Ministerstvo moře, dopravy a infrastruktury udělilo prestižní označení "Chorvatský ostrovní výrobek". Cílem této akce je popularizace kvalitních produktů z ostrovů a současně pobídkou pro zdejší producenty a pěstitele. Mezi těmito oceněnými výrobky jsou např. krajky z ostrova Pag, levandulový olej z ostrova Ráb, suvenýry z bračského kamene z ostrova Brač, výrobky z ovčí vlny z ostrova Cres, kozí sýr z ostrova Krku, pažský sýr z ostrova Pagu, rábský dort z ostrova Rábu, a skvělá vína z některých jadranských ostrovů, jako např. plavac z Hvaru, vugava z Visu, žlahtina z Vrbniku na Krku, pošip a rukatac z Korčuly, dingač a postup z poloostrova Pelješac.

Pan Mratinić začal tuto gastronomickou pochoutku křísit v roce 2004 a při své cestě za prosazením se opíral výhradně o nejkvalitnější suroviny, o staré receptury a ruční práci. Výrobku dal i vkusný obal – pěknou papírovou krabičku, ze které se šíří příjemná vůně bylinek. Starobylá dobrota zemědělců z ostrova Visu se ukázala být velmi žádaná. Nyní ji vyrábí několik producentů a je k mání v různém balení u řady stánků na ostrově.

Komiža
Ostrov Vis, městečko Komiža

Zdroj informací:


Mohlo by vás zajímat